avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu nerespectarea culorii rosii a semaforului ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu nerespectarea culorii rosii a semaforului (las la ...

Accident cu nerespectarea culorii rosii a semaforului (las la o parte ce eu am trecut pe GALBEN-dar este un fapt consumat) , fara victime. Nu am primit proces verbal de constatare. Am fost sanctionat DOAR cu suspendare permis de conducere 90 zile. Constituie motiv de viciu de procedura si contestatie faptul ca nu am primit sanctiunea PRINCIPALA (amenda) ci doar sanctiunea COMPLEMENTARA (suspendarea permisului)?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:34, 22 August 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este un motiv de contestare, pentru că suspendarea permisului (sancțiune complementară) nu poate exista singură, fără sancțiunea principală (amendă/avertisment). Această situație poate constitui viciu de procedură și motiv serios pentru anularea sau modificarea PV.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se mai comunica PV de constatare, daca refuzati semnarea sa.
Articolul 25
(1^1) Procesul-verbal se consideră comunicat pe loc în cazul în care contravenientul este prezent la încheierea acestuia, refuză primirea și aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video ale organului din care face parte agentul constatator. Contravenientul poate obține o copie a procesului-verbal de la autoritatea din care face parte agentul constatator.

Poate ca in PV ati fost "amendat" cu avertisment.
Nu s-a intocmit PV de constatare. Deci nu aveam ce sa refuz sa semnez sau sa contest. La solicitarea mea mi s-a raspuns cu... tacere!
Nu exista sa fiti sanctionat cu ceva, fara sa existe PV de contraventie. Faceti o solicitare la sectia de politie din care facea parte agentul, sa cereti o copie, conform cu art. 25 alin 1.1, din OG2/2001. Daca sunteti sigur ca nu vi s-a intocmit deliberat un PV de contraventie, angajati un avocat si dati-i in judecata. Totusi, de unde stiti de suspendarea de 90 de zile ? Pentru trecere pe rosu se dau doar 30 de zile suspendare .

A se vedea art. 100 din OUG 195/2002. [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2025
latka, utilizator
Acum am realizat ca ati facut si accident, doar cu pagube materiale, asta se traduce in 60 de zile suspendare, conform art. 101.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare punct de vedere juridic Nechita bogdan Nechita bogdan Subsemnatul, ........, în calitate de agent de poliție în cadrul Serviciului Rutier Neamț, vă rog să-mi comunicați un punct de vedere față de ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal incomplet taticu100 taticu100 Buna ziua! Intr-un PV de contraventie (circulatie) agentul scrie: 1) - faptele sunt prevazute de art.101/3/a din OUG195/2002 ( art.care prevede ... (vezi toată discuția)
Am fost sancționat de un agent de circulație pentru o contravenție pe care n-a constatat-o el. am vreo șansă să obțin reducerea suspendării permisului sau anularea pv? romicatila romicatila Buna ziua, am primit o amenda de ciruclatie pe A1 la km 12 pentru viteza de 132 km/ora. Agentul care m-a oprit a spus ca zona era restrictionata cu 80km/ora, ... (vezi toată discuția)