avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Banca nu respectă contractul de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Banca nu respectă contractul de credit

Bună ziua. Ce poți să faci, dacă banca nu respectă înscrisurile din contractul de credit imobiliar Prima Casă?
Credit la Banca X in 2010, s-au deschis 2 conturi RON+EUR, fără comisioane bancare de întreținere cont, conform contract credit, destinate exclusiv returnării creditului în EUR (12 depuneri pe an), și exclusiv plății comisionului FNGCIMM în Ron (1 depunere pe an). Totul a decurs conform contract, 15 ani, fără nici-o problemă.
În 2025, Banca X a fost preluată de Banca Y. După preluare, Banca Y a atașat comisioane de întreținere, obligativitatea încasării unei sume de 1500ron lunar în contul pentru FNGCIMM, obligativitatea de a face cel puțin o plată lunară cu cardul și de a avea card, obligativitatea unei plăti e-commerce lunar, mi s-a sugerat verbal că ar fi bine să îmi aduc salariul la ei, ca să am comisioane zero ca în contract. Am avut perioade lungi în care rata nu atingea suma de 1500 Ron (în EUR).
Am făcut sesizare pe formularul lor online, și nu am primit niciun răspuns sau nr de sesizare, Nu există niciun act scris de modificare a înscrisurilor din contract între mine și Banca Y. La sucursala bănci mi s-a spus verbal că ar fi bine să accept.
Am scris la FNCGCIMM, care este garantul acestui contract, și au spus că este la latitudinea bancii, metoda prin care ia banii de la mine.
Practic, Banca Y a transformat cele 2 conturi în care le returnam banii, în conturi purtătoare de obligații și limite tranzacționale și comisioane de de gestiune și de transeruri lunare, și totul pentru cele 13 plăți anuale pe care le fac la ei.
Mai am încă 15 ani de contract,
Ce mă sfătuiți să fac pentru a determina banca să respecte contractul de credit?
Mulțumesc.
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2025
bnichiforiuc, utilizator
Cel mai recent răspuns: bnichiforiuc , utilizator 12:42, 24 August 2025
Faceți o sesizare la ANPC. Eventual poate încercați o refinanțare la o altă bancă.
Voi încerca mâine la ANPC. Nu știu dacă ei au atribuții în acest gen de probleme bancare, dar voi încerca. Referitor la refinanțare, m-am interesat, și nu există oferte mai bune pe piață, plus că pe mine mă interesează doar să își respecte banca contractul. Totul este scris în contract.
Mulțumesc, Domnule Avocat, pentru sugesti.

Adrian ALBU a scris:

Faceți o sesizare la ANPC. Eventual poate încercați o refinanțare la o altă bancă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirare card credit alandala1 alandala1 Buna ziua, Cat este de legala urmatoarea situatie: Am obtinut un card de credit cu o valabilitate de 2 ani an cu plata lunara a ratelor care s-a facut. ... (vezi toată discuția)
Neplata unei refinantari Business_man Business_man Buna, va rog sa ma lamuriti intr-o problema mai \\"ciudata\\": Mihai a facut un credit de nevoi personale la banca X de 15000 ron, dupa un timp face o ... (vezi toată discuția)
Problema credit restant dors dors Am urmatoarea problema: am avut un descoperit de card facut printr-un fel de parteneriat intre firma la care lucram si o banca, X. Au tecut 5-6 ani de atunci ... (vezi toată discuția)