Am nevoie de consultanță juridică într-o problemă privind câteva colete expediate din Australia către România.
Situația este următoarea:
• Am locuit și am fost rezidentă în Australia, iar recent m-am mutat definitiv în România.
• Am trimis 6 colete prin Poșta Română, toate declarate ca „bunuri personale uzate” (used personal belongings).
• Am transmis către Poștă documente justificative (viză, contract de închiriere, dovada rezidenței în Australia).
• În baza Regulamentului CE nr. 1186/2009, art. 3–11, consider că mă încadrez la regimul de repatriere – transfer de reședință, care prevede scutirea totală de taxe vamale și TVA.
• Poșta Română însă îmi comunică faptul că, „în baza noilor reglementări vamale”, coletele vor fi supuse la plata TVA și taxe vamale, fără a aplica regimul de repatriere.
Vă rog să îmi spuneți:
1. Dacă Poșta Română are dreptul legal să refuze aplicarea regimului de repatriere și să mă oblige la plata taxelor.
2. Care sunt pașii legali pe care îi pot urma pentru a-mi apăra dreptul (cerere către Autoritatea Vamală Română, contestație, acțiune în instanță etc.).