avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt proprietar al unui apartament situat la etajul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt proprietar al unui apartament situat la etajul retras al ...

Sunt proprietar al unui apartament situat la etajul retras al unui imobil avand acces exclusiv la terasa acestuia.
Recent, vecinul nou mutat la apartamentul inferior mi-a semnalat ca la fiecare ploaie ii apare infiltratie de apa in tavan in pozitia unui corp de iluminat, la ploi serioase picura apa destul de tare.
Dupa ce am facut niste teste empirice am descoperit ca daca astup scurgerea terasei se opreste infiltratia apei, cand eliberez dopul se reia. Concluzia mea e ca apa se pierde la vreun racord neconform facut in timpul constructiei blocului si posibil netestat.
AM sesizat la administratie problema, iar administratorul mi-a spus ca eu trebuie sa repar deoarece terasa e in CF-ul meu, constructorul se spala pe maini spunand ca garantia la hidroizolatie a expirat in 2022 la 2 ani dupa terminarea blocului.
Din ce am cercetat eu amandoi ar mintii, adica responsabilitatea reparatiei terasei ar veni asociatiei si costurile s-ar impartii la toti proprietarii deoarece desi am doar eu acces, terasa e acoperis comun pentru toate apartamentele inferioare, iar tot din ce informatii am descoperit, garantia pentru hidroizolatii si defecte ascunse e minim 5 ani pana la 10.

Ma poate lamurii cu trimiteri la articole de lege in vigoare cineva pe aceasta chestiune? Chiar nu imi permit sa suport eu reparatiile necesare si nu e drept sa o fac de vreme ce problema asta nu e cauzata de mine...
Cel mai recent răspuns: Octavian Gabriel Balahur , Consilier juridic 10:41, 26 August 2025
1. Nu mai exista nici un alt acces (scara, sau altceva) pe acea terasa ?
2. Terasa e in principiu proprietate comuna (acoperis), Daca nu e trecuta terasa in actele dvs. de proprietate individuala, nu aveti nici o responsabilitate. E treaba asociatiei sa caute si sa rezolve problema.
3. Daca ziceti ca e o problema pe scurgerea pluviala, atunci e sigur ca e problema asociatiei de propprietari.
Legea pe care o cautati e legea 196/2018 :
Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafața construită, cât și din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinației construcției, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia;
b) fundația, curțile, grădinile, căile de acces;
c) clădirea propriu-zisă, elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
d) corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;
e) locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele;
f) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau voinței părților, sunt în folosință comună.
(2) În cazul ansamblurilor rezidențiale formate din locuințe și/sau construcții cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
a) curțile, grădinile, căile de acces;
b) elementele de echipament comun, inclusiv părțile de canalizare aferente, care traversează proprietățile private;
c) corpurile de clădiri destinate serviciilor comune;
d) locurile de trecere; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; rezervoarele de apă;
e) alte bunuri care, potrivit legii, actului de proprietate sau voinței părților, sunt în folosință comună.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 26 August 2025
latka, utilizator
Articolul 649 din Codul civil
Părțile comune
(1) Sunt considerate părți comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
b) fundația, curtea interioară, structura, structura de rezistență, pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune, acoperișul, terasele, scările și casa scărilor, holurile, pivnițele și subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii și ascensoarele;
Daca dvs. aveti terasa in proprietate sunteti responsabil de intretinerea ei.
In ceea ce priveste garantia lucrarii din partea executantului, puteti sa ii puneti in vedere ca are obligatia sa remedieze viciile ascunse ale lucrarii si nerespectarea normelor de executie, conform Articolului 21 din Regulamentul privind receptia lucrarilor, aprobat prin HG 273/1994:
După încheierea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, investitorul nu poate emite alte solicitări de remediere de lucrări, penalizări, diminuări de valori și altele asemenea decât cele consemnate în procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Fac excepție viciile ascunse descoperite în termenul stabilit conform legii, precum și viciile structurii de rezistență rezultate din nerespectarea normelor de proiectare și de execuție în vigoare la data realizării construcției, descoperite pe toată durata de existență a construcției.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie apartament de teava de scurgere a terasei unui vecin, teava care serveste doar terasa lui Rares Pop Rares Pop Buna ziua! Ma confrunt cu o inundatie la un apartament, la etajul doi, care provine de la o teava de scurgere de la terasa apartamentului de la etajul 4. Teava ... (vezi toată discuția)
Terasa bloc inundatii repetate- responsabilitate reparatii tavan? Irina.0 Irina.0 Buna ziua, in urma inundațiilor repetate din cauza terasei blocului ce nu era reparata si a infundarii tevii pluviale, administratia blocului nu vrea sa imi ... (vezi toată discuția)
Panouri fotovoltaice pe peretele lateral al blocului andreiSRR andreiSRR Panouri fotovoltaice pe peretele lateral al blocului. Ce conditii ar trebui sa indeplineasca proprietarul unui apartament intr-un bloc care ar dori sa-si ... (vezi toată discuția)