Fratele meu, cetatean Roman cu domiciliul in Suedia, s-a casatorit religios (Biserica) in Suedia unde prin automat la unele judete se trimite inregistrarea la taxe si impozite unde intra in actualitate la starea civila conform sistemului lor.
Acum sotia lui, tot cetateanca Romanca, s-a intors in Romania sa nasca ca sa fie alaturi de familie, dupa nastere a aparut o problema ca ei nu s-au transcris casatoria si nu figureaza la stare civila in Romania, au avut atunci impresia ca judetul din Suedia nu i-a inregistrat si cand au sunat au aflat ca se trimite doar extras de la starea civila si ca nu exista in Suedia certificat de casatorie.
Asteptand extrasul de la stare civila care dureaza minim 1-2 saptamani sa ajunga plus sa se transcrie 30-90 zile timp in care se depaseste perioada de inscriere a nou nascutul, ei au nu au transcris casatoria si l-au inscris ca necastoriti pe copil, cand a fost intrebata sotia lui daca ea a mai fost casatorita ea a zis nu, avand impresia ca ea civil nu este casatorita, fapt ce s-a dovedit contrar mai traziu cand a ajuns extrasul din Suedia.
Intrebarea pe scurt, acum ca au scos acel certificat de nastere al copilului cu toate astea in minte, cum e cel mai bine sa procedeze?
Sa se intoarca la stare civila in Romania sa le explica situatia si sa vina cu extrasul din Suedia tradus si legalizat pentru transcriere? Risca contraventii suplimentare pe langa amenda? Sa caute reprezentanta legala si sa procedeze prin ei?
Sa faca cununie civila in Romania si sa devina casatorie in ambele tari, am inteles de la ei ca fiind acelasi perasoana casatorite deja statul Suedez nu se intereseaza de asta si pur si simplu nu ia in considerare casatoria din Romania pur si simplu ca fiind deja inregistrati ca casatoriti acolo.
Cetăţeanul român ARE OBLIGAŢIA, ca în termen de 6 LUNI DE LA CĂSĂTORIE, să ceară transcrierea certificatului/ extrasului de căsătorie la Primăria de domiciliu. [ link extern ]
Act nastere
abugararah
[Editat - V-am editat datele personale, nu este bine pentru dvs. sa fie afisate in acest fel pe internet. Va rog nu mai scrieti cu litere mari, este greu de ... (vezi toată discuția)