avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuință sociala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuință sociala

Locuintele sociale pot fi administrate de asociații de locatari? Mulțumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 August 2025
lauramaria1, utilizator
Cel mai recent răspuns: lauramaria1 , utilizator 14:31, 1 Septembrie 2025
Nu mai exista asociatii de locatari, sunt asociatii de proprietari.
Capitolul X Dispoziții tranzitorii și finale
Articolul 104
(1) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, asociațiile de locatari din condominiile ale căror unități de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari au obligația să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi.
[ link extern ]
Eu am un apartament intr,un bloc social. Toți suntem cu chirie ,nu este nimeni proprietar. Pana luna trecuta facturile la apa si gaz plus chiria erau plătite la primărie. Începând cu luna august am trecut la o asociație. Am întrebat de ce s,a facut schimbarea asta si mi s,a răspuns ca asa au hotărât consilierii la sedinta. Eu știam ca aceste locuinte sunt administrate de primărie, de aceea vreau ca cineva sa ma lămurească cum sta treaba cu aceste locuinte. Mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil cei de la primărie nu mai au personal care să se ocupe de administrare, în contextul reducerilor administrative hotărâte de guvern.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lecturati Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor
SECŢIUNEA a 3-a
Asociaţiile de chiriaşi
Art. 23. - Asociaţiile de chiriaşi se constituie şi se organizează în
conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la
asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.
246/2005, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 24. - (1) Proprietarii condominiilor, persoane fizice sau juridice, destinate
în întregime închirierii, în care sunt constituite asociaţii de chiriaşi, pot să
încredinţeze asociaţiilor de chiriaşi administrarea părţilor comune din
condominiu.
(2) Administrarea părţilor comune conform prevederilor alin. (1) se face numai
în baza unui contract de dare în administrare semnat între proprietar şi asociaţia
de chiriaşi, numai cu acordul majorităţii chiriaşilor membri ai asociaţiei de
chiriaşi.
Art. 25. - (1) Asociaţiile de chiriaşi nu pot efectua modificări constructive în
condominiu, nu pot schimba destinaţia proprietăţii comune din condominiu, nu
pot înstrăina şi nu pot închiria bunurile sau spaţiile comune, fără acordul scris
al proprietarului, în condiţiile legii.
(2) Asociaţiile de chiriaşi desfăşoară numai activităţile prevăzute în contractul
de dare în administrare.
Art. 26. - Darea în administrare a părţilor comune către asociaţiile de chiriaşi
nu aduce nicio atingere drepturilor şi obligaţiilor titularului dreptului de
proprietate, conform legislaţiei în vigoare.

Alegeti-va un comitet din 3-4 persoane, cat de cat interesate de situatie si mergeti la primarie si cereti-le ajutorul, intrebati ce trebuie sa faceti.
Succes!
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociația de proprietari c iancu c iancu In prezent As..este de locatari. In afară de lumina pe scară şi femeia de serviciu toate celelalte utilități sunt separate. Fiecare apartament are ... (vezi toată discuția)
Termen de aplicare pentru legea 196/2018 Ion Artene Ion Artene Buna Ziua. Care este termenul in care asociatiile de proprietari trebuie sa-si refaca statutul si celelalte documente in conformitate cu noua lege a ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari Mainerici  Ctin Mainerici Ctin la un bloc de locuinte sociale in proprietatea primariei, in prezent de administrarea acestuia se ocupa asociatia de locatari constituita in 1997. In ... (vezi toată discuția)