Am o intrebare despre firma lui tata, nu stiu chiar toate detaliile momentan. A infiintat un S.R.L. in 2021 ca platitor de TVA in domeniul mecanica generala apoi cei de la ANAF l-au trecut ca neplatitor de TVA din oficiu ca probabil nu a facut demersurile necesare contabila sau nu a facturat timp de 3 luni. Noi am crezut ca suntem neplatitori de TVA pana luna asta (septembrie 2025) si acum ne-a instiintat contabila ca am primit de la ANAF o penalizare sa platim TVA-ul de cand am infiintat firma pana astazi (dupa 4 ani in care nu ne-au zis nimic). Noi nu am emis facturi cu TVA pentru ca a fost o neintelegere si am crezut mult timp ca ne-a trecut anaf neplatitori. Si acum trebuie sa platim TVA-ul chiar cu 21%. Se mai poate face ceva in cazul asta?
Anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA este o sanctiune. Firma nu devine neplatitoare de TVA in urma aceste anulari. Prin urmare, dupa anulare persoana juridica:
- emite facturi cu TVA fara drept de deducere
- nu poate deduce TVA aferenta achizitiilor
- are in continuare obligatia de a declara si varsa TVA colectata.
vedeti codul fiscal, art. 11, alin 8.
Din pacate aceste lucruri ar fi trebuit sa vi le spuna contabilul pe care l-ati avut in acel moment.