avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scoatere chirias din contractul de inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scoatere chirias din contractul de inchiriere

Buna ziua,
am un contract de inchiriere in derulare cu o familie formata din sot si sotie. In contract sunt numite ambele persoane si contractul se prelungeste automat in fiecare an daca nu se doreste inchiderea acestuia cu pana la 30 de zile inainte de expirarea perioadei contractuale.
Recent am primit o instiintare verbala de la sotia in cauza ca cei doi au divortat si ca acum doreste sa schimbe contractul decat pe numele ei. Chiria si toate cheltuielile aferente sunt suportate decat de doamna in cauza, domnul neavand nicio implicare in desfasurarea contractului.
Complicatia apare prin faptul ca domnul pastreaza o cheie si revine periodic la locatie pentru sedere, mentionand faptul ca si el este legal chirias al bunului.
Eu doresc sa o ajut sa facem aceasta schimbare contractuala. Cum as putea sa procedez legal, fara sa apara complicatii ulterioare?
Va multumesc anticipat!
AR
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, in primul rand verificati corectiudinea informatiilor primite de la chiriasa cu fostul sot. Apoi in functie de cum va intelegeti contractul poate fi modificat amiabil intre parti sau reziliat cu una din parti urmand procedura legal.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Recomandarea mea: mai întâi să aveți o confirmare în scris, eventual o copie după divorț.
La sfârșitul perioadei de contractare, reînnoiți contractul numai pe numele soției, cu avizul prealabil de 30 de zile a soțului (transmiteți în scris, pe telefon, în primele mesaje obțineți confirmarea că este vorba de persoana respectivă, cărui adresați, de ex. Bună ziua, sunt proprietarul, sunteți domnul XY chiriașul? Da - confirmat, puteți transmite înștiințarea).
La momentul intrării în vigoare a noului contract, schimbați încuietoarele (yalele) și dați din noile chei numai soției.
Mulțumesc pentru răspunsuri!
Notificați fostul chiriaș despre cum a pierdut legal posesia și folosința, schimbați yala și comunicați-i cât timp și unde își găsește depozitate bunurile rămase în imobil.
Dacă sunteți proprietar, ar fi bine să cunoașteți ce este un domiciliu, o folosință, cum sunt ele protejate și cum se pierd, căci vă întâlniți cu ele.
Trebuie vorbit cu un avocat pentru a vedea cât de des vine, ce ședere etc. Și notificat, schimbat yala a doua zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare yale locuinte fara partaj efectuat Kyu1971 Kyu1971 Buna seara . Ma numesc Cristian .Am marea rugaminte sa ma lamuriti asupra unui aspect . Am divortat acum aproximativ 1 luna , fosta sotie si un 1 copil minor ... (vezi toată discuția)
Partaj, schimbare yala proprietate comuna marcela_solomon marcela_solomon Buna ziua!Ma numesc Marcela Solomon si apelez la dumneavoastra cu speranta ca ma puteti ajuta! Sunt divortata de fostul meu sot de anul trecut(2015),dar ... (vezi toată discuția)
Chiriasul poate sa schimbe yala? alana27 alana27 Am cumparat un apartament intr-un bloc nou din 2008,la terminarea actelor am prelua cheile intre timp a intrat in apartament agentul imobiliar care m-a dus la ... (vezi toată discuția)