avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 730 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ! Doresc o parere avizata, legala, privind ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ! Doresc o parere avizata, legala, privind uzucapiunea ...

Buna ziua !
Doresc o parere avizata, legala, privind uzucapiunea de 30 de ani !
Suntem coproprietari pe un teren intravilan/extravilan.
Mentionez ca eu fiind coproprietar pe o cota din teren, platesc de 30 de ani toate taxele la rolul fiscal ( am toate chitantele la zi ), am administrat tot terenul in tot acesti ani ( am si 2 martori neinruditi cu mine, care pot confirma ).
Celalalt coproprietar a fost total dezinteresat de acest teren, care dealtfel este mostenit pe linia materna a familiei mele, el fiind coproprietar in urma dezbaterii succesorale notariale neavand legatura de familie, neinrudit cu familia proprietarului initial.
Este posibila o actiune in instanta cu rezultat favorabil ?
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 12:08, 6 Septembrie 2025
Un coproprietar nu poate dobândi exclusiv bunul prin uzucapiune doar pentru că a plătit impozitele. Ar trebui să dovedească, pe lângă plata impozitelor, și că i-a exclus efectiv pe ceilalți coproprietari de la posesia bunului, pentru întreaga perioadă de prescripție (10 sau 30 de ani, în funcție de legea aplicabilă).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune si partaj mostenitori demianotelia demianotelia Buna ziua. Parintii nostri au decedat in urma cu 9 ani si 6 luni. Titlul de proprietate pe mai multe terenuri extravilan si un teren intravila este pe numele ... (vezi toată discuția)
Drept de uzucapiune nikkkoleta nikkkoleta in urma cu 17 ani am vandut unui concitadin o masina, in schimbul caruia am primit un teren intravilan, dar nu am facut actul notarial, vechiul proprietar ... (vezi toată discuția)
Cum pot ajunge de la indiviziune la proprietate exclusiva? DophinKing DophinKing Buna ziua! Va scriu in sperata ca ma puteti ajuta cu o indrumare legat de ce trebuie sa fac. Bunica mea a avut 3 copii si in proprietatea sa a avut doua case ... (vezi toată discuția)