avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara. Fratele meu este casatorit de 15 ani cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara. Fratele meu este casatorit de 15 ani cu doi copii ...

Buna seara. Fratele meu este casatorit de 15 ani cu doi copii minori si este in prag de divort. El este agricultor si detine o întreprindere individuala(ii) pe care a achiziționat cateva utilaje agricole, cum se face partajul in acest caz? Sotia este casnica si locuiesc in casa părinților mei.
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 18:16, 7 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se pleaca de a prezumtia ca bunurile au fost dobândite în timpul căsătoriei în.proportie de 50 și 50%.Totuși oricare dintre soți poate răsturna aceasta prezumție făcând dovada ca a avut o contribuție mai mare sau exclusiva la dobândirea bunurilor respective.Sa discute cu un av nu merge cu telefonul fără fir arunci cand.in joc sunt lucruri serioase,bunuri dobândite intr o viata de munca..
Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2025
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar dacă soția este casnică, instanțele consideră de regulă că munca în gospodărie și aportul la creșterea copiilor reprezintă contribuție la dobândirea bunurilor comune. Se merge pe ideea că dacă soția nu avea grijă de gospodărie și de copii, soțul nu putea să muncească la nivelul la care a muncit.
Evident că soluția instanței depinde de probele ce vor fi administrate.
Nu se încadrează la art 340/litera C , conform NCC?Asta este meseria lui, detine certificat de producator agricol. Mentionez ca sotia nu a mers niciodată la ajutat in camp ,
Dacă soții sunt căsătoriți sub regimul comunității legale (cel obișnuit, dacă nu s-a ales alt regim prin convenție notarială), atunci bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt, în principiu, bunuri comune.
Asta include și utilajele cumpărate de titularul II, indiferent că soția a muncit sau nu efectiv în activitatea agricolă.
Prin urmare, utilajele intră în masa bunurilor comune, nu rămân „bun propriu” doar pentru că sunt folosite în II.
La partaj se stabilește valoarea bunurilor (utilaje, terenuri, alte bunuri cumpărate pe numele agricultorului) și se împarte între soți.
Nu înseamnă neapărat împărțire fizică (adică să primească soția jumătate din utilaje), ci:
bunurile pot rămâne atribuite titularului II (cel care le folosește efectiv),
iar soția primește sultă (compensație bănească) pentru cota ei de 1/2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar cool123 cool123 buna seara ,intrebarea mea este : atunci cand se face partaj judiciar de ex. sotia cere o cota parte ,insa veniturile ei de-a lungul casniciei au fost mai mici ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.as dori o informație privind partajul pe conturile ... situatie situatie Bună ziua.As dori o informație privind partajul pe conturile bancare.Am înțeles că în urma divorțului se împart și banii din economii.Situatia este ... (vezi toată discuția)
Proces de partaj când unul dintre soți nu a avut venituri pe durata căsătoriei: care sunt procentele de împărțire a bunurilor în acest caz? ComN ComN Buna ziua. Fratele meu a divortat recent de sotia cu care a fost casatorit 6 ani si cu care are un copil de 10 ani si bunuri imobile. Mentionez ca in timpul ... (vezi toată discuția)