Bună ziua, am și eu următoarea speță. Sunt divorțat și domiciliul minorei în vârstă de 10 ani, a fost stabilit de către instanta la mine. Avem custodie comună. Mama minorei are probleme psihice cu multiple internări nevoluntare la spitalul Alexandru Obregia, diagnostic tulburare schizo afectivă de tip maniacal. In ultimul an, minora a început să manifeste un comportament total deviant, lucru semnalat și de dna invatatoare. A făcut consiliere psihologica și degeaba. I-am cerut acordul mamei pentru a merge la un consult psihiatric pediatric, având în vedere și patologia ei, pentru a afla dacă este vreo problemă. M-am lovit de un refuz categoric. Am solicitat ajutorul DGASPC, care după ce a analizat situația, la școala, acasă, poze, discuții cu minora etc. a spus că ei sunt depășiți și că ar trebui dusă la un consult psihiatric pediatric. Au vorbit cu mama ei pentru acord, însă aceasta a dat în scris că refuză orice fel de consult de specialitate al copilului. In rețeaua de sănătate privată am aflat că nu o pot duce la consult fără acordul mamei, însă într-un spital de specialitate, din rețeaua de sănătate publică, o pot duce? Deoarece situația se agravează destul de rapid și chiar nu știu ce să mai fac. Dacă o pot duce în rețeaua de sănătate publică, fără acordul mamei, vă rog să îmi spuneți în baza cărei legi. Mulțumesc din suflet.
Dacă copilul are vreo criză, o puteți duce la camera de gardă și va primi un diagnostic preliminar. Ar fi cazul să solicitați ca exercitarea autorității părintești să fie exercitată în mod exclusiv de către dvs, având în vedere problemele medicale ale mamei și refuzul abuziv în a își exprima acordul ptr consultul medical necesar al copilului. În același timp, trebuie să cereți (prin ordonanță președințială) suplinirea acordului mamei pentru efectuarea controlului medical.
Solutia initiala si rapida e de suplinire a acordului mamei pentru consult/internare daca va fi nevoie pt diagnosticare.in baza unei ordonante presedintiale, proces care se judeca chiar si in timpul prezentului protest al instatelor.
Solutia pe termen lung este ca tot prin intermediul instantei sa solicitati exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti, avand in vedere situatia actuala a sanatatii mamei, dar si a copilei.