avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara abuziva

Buna ziua,
In data de 25.07 mi-am dat demisia de la o societate cu mentiunea ca ultima mea zi de preaviz este 29.08, avand in vedere ca mai aveam cateva zile de concediu de odihna de luat.
Tot in aceeasi zi am fost anuntati ca vom primi salarul "manual" din cauza unor examinari ale personalului, dar deja se stia ca acest lucru inseamna ca nu ne vom primi salarul curand, in contract fiind precizata data de salar ca fiind data de 25 a lunii.
Avand in vedere ca aceasta scuza nu a fost folosita prima data pentru a intarzia plata salariilor, am compus un raspuns catre management in care le-am spus, in exact acelasi ton pe care il folosesc si ei (text ingrosat, rosu etc), ca daca nu voi primi salarul pana la ora 23:59, imi voi asuma sa reclam acest lucru celor de la ITM, prin atasarea articolelor corespunzatoare din Codul Muncii. Am observat dupa trimitere o greseala de scriere, iar aici s-a intamplat "abaterea": in loc sa raspund doar managerilor, am dat reply all, cate toata lumea care a primit acest anunt de intarziere a salariilor, si totusi am gresit din nou textul.
Am fost contactata mai apoi de manager ca sa imi spuna ca este foarte grav ceea ce am facut, ca am incalcat confidentialitatea, ca voi fi trasa la raspundere prin cercetare disciplinara si ma va da in judecata.
La primirea deciziei de chemare pentru cercetare disciplinara, am cerut sa imi trimita si ce am incalcat (regulamente, acorduri etc) si nu mi-au trimis, spunand ca ei vor "o sedinta amiabila fara avocati si judecatori".
Cercetarea disciplinara a avut loc in 01.08, unde am participat cu un avocat, iar acolo le-am explicat ca a fost o simpla eroare transmiterea tuturor colegilor, dar totodata ce am transmis nu era un secret, acele detalii fiind la indemana oricarei persoane. Managerul m-a acuzat ca am vrut sa creez o "revolta" printre angajati impotriva lui cu acest email si a recunoscut ca a avut noroc ca nimeni nu s-a luat dupa mine.
In 30.08 am primit prin email decizia cercetarii prin care mi-au desfacut contractul de munca la data de 30.08 prin savarsirea unei abateri grave, art. 61 lit. (a) Codul Muncii, acestea fiind transmise si prin posta in 03.09.
Ca sa nu ma mai lunges, am urmatoarele intrebari:
1. Poate sa desfaca contractul de munca in 30.08, avand in vedere ca ultima mea zi de preaviz a fost 29.08?
2. Conform art. 252 alin. (1) Codul Muncii, angajatorul trebuie sa dispuna aplicarea sanctiunii disciplinare in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostiinta despre savarsirea faptei (adica 25.07, deci termenul fiind pana la 24.08), ei mi-au trimis in 30.08 prin email si 03.09 (a ajuns la mine in 04.09) prin posta.
3. Se merita sa contest aceasta decizie? Nu mai vreau sa am de a face cu acest om decat daca este strict necesar.
4. La ce ma pot astepta daca ma da in judecata?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:44, 12 Septembrie 2025
1. Nu
2. In interpretarea si aplicarea art. 252 alin. (1) din Codul muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.
3. Dvs decideti daca merita sau nu.
4. Nu cred va va actiona in instanta, cred ca s-a razbunat prin desfacerea disciplinara a c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva emil_sorin emil_sorin Buna, Doresc sa ma ajutati in problema mea : In data de 15 august m-a anuntat seful direct ca se v-a desfinta postul ... (vezi toată discuția)
Un angajator te poate da afara de la serviciu pur si simplu de azi pe maine? mariusroby mariusroby Unde am lucrat pana pe data de 05.09.2014 cu contract de munca ,patronul meu sa trezit el sa-mi spuna ca de azi nu mai are nevoie de serviciile mele ca ... (vezi toată discuția)
In legatura cu litera i din codul muncil ANAMARIA1996 ANAMARIA1996 BUNA SEARA IN URMA CU CATEVA ZILE AM FOST AMENINTATA DE CATRE ANGAJATOR CU DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA CU LITERA I DEOARECE , IAM PREZENTAT DEMISIA MEA CU ... (vezi toată discuția)