avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Detin un SRL care se ocupa cu vanzarea de masini. ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Detin un SRL care se ocupa cu vanzarea de masini. ...

Buna ziua,

Detin un SRL care se ocupa cu vanzarea de masini. Cumparam masini de pe site-uri de licitatii si le vindem in Romania.

SRL-ul nostru nu este inregistrat ca platitor de TVA (deci firma este neplatitoare de TVA) dar totusi avem emis un cod VIES si as vrea sa ma asigur ca am inteles bine cele 2 scenarii de achizitie posibile.

1. Daca cumparam un autoturism la MARJA (scrie "Margin Taxation" pe factura):
Atunci, am inteles ca nu trebuie sa platim TVA pentru masina, ci vom plati TVA IN ROMANIA prin taxare inversa pentru transport si taxe de licitatie (pentru ca acestea sunt facturate separat, ca servicii intracomunitare).
Deci daca am o factura la marja pt o masina de 5000 EUR si o factura intracomunitara de 720 EUR, eu voi plati TVA in Romania in total doar 21% din 720EUR, corect?

2. In schimb, daca factura pt masina este si aceasta intracomunitara (TVA-ul din tara de origine nefiind adaugat pe factura pt ca avem cod VIES) - atunci va trebui sa platim in Romania, prin taxare inversa, 21% din 5720 (masina + transport - pentru ca ambele sunt servicii/bunuri intracomunitare) - si acest lucru se aplica DOAR daca nu trecem de pragul de 10000 EUR/34000 RON anual.

Realizez ca odata ce firma devine platitoare de TVA, aceste lucruri se schimba.
Daca suntem platitori de TVA si cumparam la marja: platim TVA doar pentru diferenta dintre pretul achizitiei vehiculului si pretul facturat.
Daca suntem platitori de TVA si cumparam la intracomunitar, TVA-ul e deductibil dar trebuie sa facturam toata masina cu 21% TVA din intregul pret facturat.

Alte discuții în legătură

Firma neplatitoare de tva cu cod vies (achizitii la marja vs intracomunitare) thflyer thflyer Bună ziua, Noi suntem o firmă din România, neplătitoare de TVA, dar avem cod valid de TVA intracomunitar (VIES). Vrem să vă expunem situația noastră ... (vezi toată discuția)
Mentiuni si cod fiscal export/import radu_stoian radu_stoian Buna ziua, Societatea noastra (SRL, neplatitor de TVA) planuieste sa cumpere si achizitioneze prestarii servicii in UE si non-UE. In acest sens, am depus ... (vezi toată discuția)
Import cafea dxt_morgan dxt_morgan Bună ziua, Vă rog să îmi ziceți, dacă import cafea de ex. din Austria, taxa de TVA de acolo este inclusă deja in prețul final al lor -20%, eu în ... (vezi toată discuția)