avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Am semnat în martie 2025 un contract pentru ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Am semnat în martie 2025 un contract pentru instalarea unui ...

Am semnat în martie 2025 un contract pentru instalarea unui sistem fotovoltaic prin programul AFM.

Contractul conține o clauză care prevede că „Prețul Contractului se va majora în cazul majorării cotei taxei pe valoarea adăugată” (art. 4.4).

Totuși, după semnarea contractului, executantul a emis facturile aferente, inclusiv avansul, toate cu TVA 9%, iar eu le-am achitat integral înainte de 1 august 2025, dată la care a intrat în vigoare legea care majorează TVA pentru astfel de sisteme.

Acum executantul îmi solicită o diferență de bani invocând această modificare legislativă, deși toate facturile au fost deja emise și plătite.

Întrebarea mea este:
Dacă prețul total al contractului și facturile au fost deja achitate integral conform condițiilor de la momentul emiterii, mai are executantul dreptul legal să ceară diferențe suplimentare de TVA, doar pentru că între timp s-a modificat legea?
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 10:06, 16 Septembrie 2025
Clauza contractuală care prevede majorarea prețului în cazul creșterii cotei TVA se aplică doar pentru sumele nefacturate și neplătite pana in modificarea TVA. Dacă avansul și facturile au fost achitate integral înainte de modificare, nu se poate cere suplimentar. Dacă facturile au fost emise și plătite integral, conform cotei de TVA valabile la momentul plății, prețul este considerat achitat.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2025
MYRA CIMPEAN , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avans integral livrare autoturism facturat inaintea majorarii tva. iordantonio iordantonio Am solicitat ca pers. fizica unui dealer auto cumpararea unui autoturism in sistem cash plus REMAT. Mi s-a intocmit factura de [u]avans integral[/u], cu cota ... (vezi toată discuția)
Factura de avans integral livrare autoturism . majorare tva iordantonio iordantonio La 20.03.2010 am comandat ca pers. fizica unui dealer auto, un autoturism pe care l-am[u] achitat integral[/u] tot atunci primind factura si bon fiscal ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un ap. si firma nu doreste sa imi aplice cota tva de 5 % kanuntonline@yahoo.com kanuntonline@yahoo.com Am contractat un aparatament in apr. 2008,la suma de 1200 eur+tva mp/specificat in contract,ap.se apropie de finalizare ,,urmeaza tranzactia efectiva la notar ... (vezi toată discuția)