avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am depus documentele pentru Mica recalculare de un an ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am depus documentele pentru Mica recalculare de un an de zile ...

Va salut,
Am depus documentele pentru Mica recalculare, de un an de zile. Cand se va reusi acest lucru, diferenta de pensie ce revine acestei recalculari , plata se va face de la data inregistrarii cererii ? Ce spune legea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:33, 18 Septembrie 2025
Legea spune ca diferenta se acorda de la data depunerii documentelor .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ati depus cerere inainte de 01/09/2024 intrati in "Mica recalculare" si drepturile vor fi puse in p[ata incepnd cu 01/09/2024.
Daca le-ati depus dupa 01/09/2024 drepturile vor fi p[use in plata incepand cu luna viitoare a depunerii cererii.
Multumesc
Au fost doua documente : unul pe 31 aug si celalalt in septembrie. Am sa fac o sesizare la Casa de pensii, sa va ce raspund! Multumesc
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2025
Popval, utilizator
{A}Pentru cererea depusa in 31/09/2024 noile drepturi se vor pune in plata incepand cu 01/09/2024 fiind vorba despre 'Mica recalculare".
{B}Pentru cererea depusa in septembrie 2024 plata noilor drepturi se va face incepand cu 01/10/2024.
Acoperirea in lege:
{A} Legea 36/2023
Articolul 155
(1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverințele care îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, prevăzute la art. 4 alin. (1) și art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.
(2) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

{B}
Articolul 94

(5) Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(6) Pensionarii pentru limită de vârstă, care realizează stagiul de cotizare după data înscrierii la pensie, pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia, în condițiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.
(7) Cererea prevăzută la alin. (5) și (6) se soluționează în termen de 45 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare.
(8) Termenul prevăzut la alin. (7) poate fi prelungit cu 30 zile în situația în care sunt necesare documente și/sau operațiuni suplimentare pentru soluționarea cererii.
(9) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (5) și (6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2025
Carp Mircea, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta ... RUAndreea RUAndreea Bună ziua. Un pensionar își va depune la casa de pensii adeverinta cu venituri si perioadele suplimentare de contribuție pentru recalcularea pensiei, in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in luna aprilie 2021, m-am pensionat anticipat partial, ... Corinaalexe Corinaalexe Buna ziua, In luna aprilie 2021, m-am pensionat anticipat partial, la varsta de 59 de ani, in baza legii nr. 263/2010. Limita de varsta este prevazuta ... (vezi toată discuția)
La multi ani ! ref.recalculare pensii cu 1 septembrie 2024, data ... ddena ddena La Multi Ani ! Ref.recalculare pensii cu 1 Septembrie 2024, Data de 1.09.2024, ce înseamnă, cu aceasta dată intra in plata pensiile noi recalculate?sau ... (vezi toată discuția)