avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
LIVE, ACUM (498 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Socrii mei au decedat, iar soțul meu este singurul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Socrii mei au decedat, iar soțul meu este singurul ...

Bună ziua! Socri mei au decedat , iar soțul meu este singurul moștenitor pe o casă la curte +teren, în cazul unui divorț între noi eu am dreptul la acestea? Sau mă poate da afară din casă? Sau cu acordul lui în timpul căsătoriei îmi poate dona jumătate din moștenire iar în cazul unui divorț sau deces, eu mai am dreptul la accea donație și restul la partea lui? Vă mulțumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:24, 27 Septembrie 2025
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
sotul este mostenitor, dvs nu aveti nici un drept nici acum, nici in cazul unui divort. mai departe, depinde de o suma de intamplari, de exemplu daca aveti sau nu copii.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Donatia intre soti nu ajuta , se poate revoca in timpul casatoriei . Aveti dreptul la jumatate din bunurile dobandite impreuna fie ca divortati sau nu si 1/4 din bunurile sotului daca decedeaza primul , restul revenind la ceilalti mostenitori rezervatari existenti la momentul respectiv .
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2025
Etsy123, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va poate dona in timpul căsătoriei dar poate revoca donatia, dar tot in timpul căsătoriei. Se poate schimba regimul matrimonial la notar ,in cel al comunității convenționale si prin conventie, bunurile pt deveni comune, oricare din variante, ar fi posibila doar prin dorința sotului dvs.
Nu va poate da afara din casa daca acolo locuiti, cat sunteti casatoriti.
Daca moare inaintea dvs si sunteți casatoriti, il mosteniti, cota difera in funcție de ce alți mostenitori mai sunt, daca aveti impreuna sau doar el, copii, daca mai are frati sau sunteti singurul mostenitor.
Ca sa il mosteniti , trebuie sa il răbdati pana moare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu scuze, ce om întreg la minte îi donează soției când aceasta se gândește la divorț?

gi-jane2 a scris:
Va poate dona in timpul căsătoriei ...

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ăla care nu știe ca nevasta se gandeste la divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie parte imobil, soti in divort clotild clotild In 2012 am cumparat un imobil impreuna cu prietenul meu, in 2013 ne-am casatorit. In luna mai 2014 vom divorta de comun acord.Ne-am impartit bunurile, am ... (vezi toată discuția)
Donație Adakaleh Adakaleh Dacă soțul îmi donează partea lui di apartament ce drepturi mai asupra apartamentului? (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt casatorita cu un barbat care are un copil ( major)din ... Cristinasunt Cristinasunt Buna ziua, sunt casatorita cu un barbat care are un copil ( major)din prima casatorie. Intrebare: dorim sa achizitionam un imobil dar vrem sa il protejam de ... (vezi toată discuția)