avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declaratie ,,strain de mostenire”
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declaratie ,,strain de mostenire”

Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea intrebare:
Socrul meu a murit in anul 1964 iar succesiunea a fost dezbatuta in anul 1994.
Daca la moartea socrului sotul meu, fiul legitim al defunctului, era minor in varsta de 9 ani , primind pensie de urmas pana la varsta de 25 ani ( cat a fost student), se poate considera ca acceptarea pensiei alimentare este si o acceptare tacita a mostenirii dupa acesta?
O eventuala declaratie in 1994, ca se considera ,,strain de mostenire" la succesiunea dupa moartea tatalui este valabila ?
Cum se poate explica faptul ca in anul 2005 sotul a fost citat ca mostenitor la dezbaterea succesiunii in urma decesului matusii ( sora tatalui sau decedat in 1964, pentru mostenirea caruia s-a declarat ,,strain") , matusa neavand copii?
Multumesc !
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2025
vioricadumitrescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: vioricadumitrescu , utilizator 22:48, 30 Septembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt 2 moșteniri diferite: a tatălui și a mătușii.
După mostenirea carui defunct a dat soțul declarație ca este străin?
raluk0207, utilizator

raluk0207 a scris:

Sunt 2 moșteniri diferite: a tatălui și a mătușii.
După mostenirea carui defunct a dat soțul declarație ca este străin?

Buna seara!
Sotul a dat declaratie ca este strain de mostenirea dupa tatal sau.
Dar, declaratia a dat-o dupa 30 ani de la deces, cand mama lui a dezbatut succesiunea si dupa ce timp de 16 ani a primit pensie de urmas...
vioricadumitrescu, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu. Pentru pensia de urmaș era suficientă calitatea de copil al defunctului. Nu era musai să fi fost și moștenitor.
2. Da.
3. E o altă persoană decedată. Iar dreptul de opțiune succesorală se exercită după fiecare persoană decedată la moștenire căreia ai vocație/chemare. La moștenirea tatălui era chemat in calitate de fiu. (dar s-a declarat străin de moștenire). La moștenirea mătușii a fost chemat in calitate de nepot de frate. Si avea opțiunea să accepte ori să renunțe la moștenirea mătușii. (indiferent care fusese opțiunea sa cu privire la moștenirea tatălui)
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2025
romascanu, moderator
Va multumesc foarte mult pentru clarificarile pretioase!
Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul unuia din parinti georgetag georgetag va rog frumos sa ma ajutati urgent intr-o problema de susccesiune a decedat tatal sotului meu acum 2 luni si vrea sa stie daca nu se face succesiunea in ... (vezi toată discuția)
Buna seara!fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul ... Aida2016 Aida2016 Buna seara!Fiica mea trebuie sa dezbata succesiunea dupa bunicul din partea tatalui(sotul meu ,mort inaintea socrului),alaturi de matusa(sora sotului ... (vezi toată discuția)
Succesiunea si noul cod civil sorinflorentin sorinflorentin Buna ziua, Este cineva la curent cu noul cod civil? Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces. Mulțumesc (vezi toată discuția)