avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea si noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea si noul cod civil

Buna ziua,

Este cineva la curent cu noul cod civil?
Ma interesează in special despre succesiune in caz de deces.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: canna , utilizator 11:45, 7 Decembrie 2011
Nu se schimba aproape nimic in legatura cu succesiunea
Mama mea a februarie in anul 2006. Nu am facut atunci succesiunea. Intentioneze sa o fac in ianuarie 2012. Din octombrie 2011 se va schimba codul civil.
Care cod civil se va aplica in acest caz? Cel din 2006 sau noul cod civil?
sorinflorentin a scris:

Care cod civil se va aplica in acest caz?


Vechiul (si inca actualul) cod. Pentru ca mama dvs. a decedat in 2006. Mostenirea ei s-a deschis in 2006 la data mortii.

Data deschiderii mostenirii = data mortii celui despre a carui mostenire este vorba.

Mostenirile deschise inainte de intrarea in vigoare Codului civil sunt supuse legii in vigoare la data deschiderii mostenirii. (art 91 din Legea 71/2011 de punere in aplicare)

Dispozitiile noului cod se vor aplica in cazul mostenirilor celor ce vor muri dupa data intrarii lui in vigoare.
Ultima modificare: Duminică, 11 Septembrie 2011
romascanu, moderator
Ma aflu (ne aflam) intr-o situatie asemanatoare : intr-o familie fara copii, moare in anul 2009 sotul. Din partea sotului decedat exista doua nepoate (fiicele - casatorite si cu familie - ale fratelui mai mare al decedatului) ; din partea sotiei in viata exista un frate mai mare al respectivei sotii, care mai traieste, si doi copii ai acestuia.
As vrea sa-mi lamuresc sotia (una din nepoatele decedatului) ca neprezentandu-se in termenul de doi ani de la decesul unchiului, nu mai are dreptul nici macar la 1/4 : 2 = 1/8 din averea imobiliara comuna a unchiului si matusii, TOTUL revenindu-i prin mostenire acestei matusi. Am dreptate ?!
Problema se complica fiindca matusa ramasa in viata s-ar vrea intretinuta de nepoatele de frate ale sotului decedat. Iar eu cred ca din partea acestora, ar fi un act de pur altruism, de vreme ce, dupa moartea matusii, INTREAGA mostenire va reveni fratelui ei sau, daca acesta va muri inaintea ei, nepotilor din partea fratelui matusii...
As dori o confirmare sau o infirmare a acestui rationament ! Multumesc anticipat !!!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De fapt daca nepoata nu accepta mostenirea in termen de 6 luni de la deces este declarata straina de succesiune. Acceptarea mostenirii se face expres ori sub beneficiu de inventar prin declaratie autentica la notar sau tacit.

Alte discuții în legătură

Act de acceptare tacita a succesiunii ContSters238389 ContSters238389 As dori sa aflu daca declaratia prin care am declarat ca sint de acord ca sotia supravietuitoare a unchiului meu sa foloseasca cit timp traieste si partea mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)
Declaratie acceptare succesiune 1206 1206 Buna ziua, Sotul meu a murit acum 2 luni. Mostenitorii dupa el sunt: eu si fratele lui. Fratele vrea sa renunte la succesiune dar am inteles ca daca o face in ... (vezi toată discuția)