Vă prezint următoarea speță: lucrez într-o companie de IT, în departamentul de IT, iar în prezent contractul individual de muncă prevede prestarea activității de la domiciliu.
În cadrul departamentului nostru există doi manageri care coordonează mai multe echipe, inclusiv pe a mea. În acest moment, doar managerul meu intenționează să modifice contractele echipei mele, celalte 2 echipe ale sale nnu sunt afecate. pentru a introduce un regim de lucru hibrid (o zi pe săptămână la birou), în timp ce celelalte echipe din departament — aflate în subordinea celuilalt manager — își păstrează actualele condiții de muncă remote.
Această decizie pare să vizeze strict echipa noastră, fără un motiv clar sau o justificare obiectivă.
Întrebările mele sunt:
Se poate modifica contractul doar pentru o parte a angajaților (echipa mea), deși avem funcții similare cu angajații altor echipe din același departament?
Pot refuza semnarea unui nou contract în aceste condiții?
Există o bază legală pentru a contesta această decizie, în lipsa unor motive temeinice de introducere?
Da, teoretic poate modifica contractul, dar doar dacă există motive obiective și nediscriminatorii. Codul muncii (art. 41 alin. 1) prevede că, contractul individual de muncă se modifică numai prin acordul părților, cu excepțiile expres prevăzute de lege.
Totuși, dacă angajatorul introduce regimul hibrid doar pentru o singură echipă, deși toți salariații sunt pe funcții similare și în condiții comparabile, există un risc de discriminare indirectă (art. 5 Codul muncii). Diferența de tratament trebuie justificată printr-un criteriu obiectiv (ex. natura activității, necesitatea colaborării directe cu alte departamente, cerințe ale clienților). Dacă lipsesc asemenea motive, măsura e discutabilă.
Dacă sunteti presat sau sancționat pe nedrept, există temei legal să contestati.