avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mătușa a decedat eu cu sora avem un testament putem ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mătușa a decedat eu cu sora avem un testament putem scoate ...

Mătușa a decedat eu cu sora avem un testament putem scoate certificat de moștenitor.
Dacă vine un moștenitor legal sau o alta rudă poate ataca certificatul de moștenitor după testament după cît timp ataca.
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 19:28, 28 Septembrie 2025
Buna ziua

Mergeti la notar pentru dezbaterea sucesiunii.

Sunt mostenitori rezervatari (care nu pot fi indepartati) sotul, copiii si parintii. Acestia vor primi jumatate din cat li s-ar fi cuvenit in lipsa testamentului. Deci, daca matusa nu era casatorita la data decesului si nu a avut copiii (ca banuiesc ca parintii ei nu mai sunt in viata) atunci veti ramane mostenitori numai dvs si sora.

Insa, orice act poate fi atacat/contestat.
Dupa testament fac succesiunea îmi dă certificat de moștenitor,după cît timp poate fii atacat certificatul de moștenitor dacă mătușa are un copil din prima căsătorie,din a doua căsătorie nu are,după barbasu a făcut succesiunea in anul 1996 după ce a decedat,barbasu nu mai are moștenitori,frații surorii și nici frații lui nu mai are moștenitori.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Mergeti la notar pentru dezbaterea sucesiunii.

Sunt mostenitori rezervatari (care nu pot fi indepartati) sotul, copiii si parintii. Acestia vor primi jumatate din cat li s-ar fi cuvenit in lipsa testamentului. Deci, daca matusa nu era casatorita la data decesului si nu a avut copiii (ca banuiesc ca parintii ei nu mai sunt in viata) atunci veti ramane mostenitori numai dvs si sora.

Insa, orice act poate fi atacat/contestat.

Buna ziua

Daca matusa are un copil, atunci, lipsa testamentului, acel copil ar fi mostenit intreaga avere a matusii. Acum, fiind acest testament, copilul va mosteni jumatate din bunurile matusii.

Dupa cat timp poate fi atacat testamentul depinde. In general termenul curge de la data la care cel care il contesta a aflat de existenta lui sau de data decesului. De asemenea depinde de motivul pentru care este atacat:
- nulitate absoluta --> nu exista un termen
- nulitate relativa --> 3 ani
- libertati excesive --> 3 ani

Din partea sotului ei decedat nu va veni nimeni la mostenire, pentru ca se dezbat numai bunurile matusii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am găsit un testament din anul 1974 pe numele lu unchiul și ... antonio1984 antonio1984 Am găsit un testament din anul 1974 pe numele lu unchiul și a lăsat soției lui tot ce are să aibă ea drept. In anul 1996 decedează barbasu mătușa in ... (vezi toată discuția)
Poate ataca donația? Marrian Marrian Bună ziua, mătușa mea mi-a donat casa mie printr-un act de donație cu uzu fruct, după ce băiatul și soțul ia decedat Ea ne mai având nepoți de la ... (vezi toată discuția)
Testament Iercan_Lavinia Iercan_Lavinia buna ziua, in urmatoarea situatie, este bine cum s-a procedat? am fost crescuta , intretinuta si am stat la matusa (sora tatalui meu) si sotul ei-unchiul ... (vezi toată discuția)