avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am o fetita de 3 săptămâni. Tatăl fetitei nu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am o fetita de 3 săptămâni. Tatăl fetitei nu ...

Bună seara! Am o fetita de 3 săptămâni. Tatăl fetitei nu m-a sprijinit toată sarcina, ba din contra am născut mai devreme pt ca mi s-a montat centrala în apartament și eu a trebuit sa ma lupt cu moluzul și praful singura, iar 4 zile mai târziu am născut, el fiind dumnezeu știe unde, venea se schimba și pleca, eventual manca. Între timp am aflat ca o sa mai aibă un copil în decembrie. Fetitei nu i-a cumpărat nimic, vine sta o ora la ea și pleca, de când am născut ma descurc singura cu ea, familia mea fiind în alt oraș, unde o sa plec și eu după ce depun actele de creștere copil și mai rezolv ceva la serviciu. Întrebarea mea este, ii pot interzice sa vina sa o vadă pana când obtine un ordin judecătoresc? Intreb asta pt ca știu ca bani sa ma dea în judecata nu are și dacă face asta va trebui după sa plătească și pensie alimentara. Mulțumesc mult pt răspunsuri!
copilul poarta numele tatalui? sunteti casatoriti? cine e proprietarul apartamentului?
Nu suntem căsătoriți și poartă numele amândurora. Stau cu chirie și eu plătesc tot.
Neplata pensiei nu are legatura cu programul de vizitare, sunt obligatii, respectiv drepturi distincte. Atata timp cat in acte este tatal minorei, atunci are - teoretic - aceleasi drepturi si obligatii ca si dvs.

Ca le va exercita/indeplini sau nu este o alta problema, care poate avea in viitor consecinte mergand pana la exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti.

La acest moment dvs trebuie sa va concentrati asupra dvs si a bebelusei, sa va refaceti, sa va adaptati si ulterior sa va ganditi la solutiile juridice, probabil o actiune de stabilire a locuintei minorei la dvs, de plata a pensiei.

Regula in legislatia noastra este exercitarea in comun a autoritatii parintesti, ceea ce inseamna ca va veti lovi de relatia cu tatal cel putin pana la 18 ani ai copilei, avand nevoie de acordul lui in toate deciziile majore care privesc copilul ( locuinta, felul invataturii, iesiri din tara, interventii medicale etc).
Va trebuie hotărâre judecătorească ca sa datoreze bani.
Apoi, îl puteți executa silit.
Nu este indicat sa obstructionati relația cu minorul.
O sa va explice avocatul care se va ocupa de proces.

București 2025
Cum v-au explicat și colegii, cele două nu sunt legate.
Juridic, ce doriți dv. înseamnă pedepsirea copilului pentru ce fac părinții, or asta nu e posibil. Mai exact, copilul are drept la pensie și drept la relații cu tatăl. Dv. puneți problema așa: dacă tatăl pedepsește copilul nostru încălcându-i dreptul la pensie, pot să îi încalc și eu copilului dreptul la vizite?
:(
Ultima modificare: Vineri, 3 Octombrie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minor tata oanapdv oanapdv Sotul meu a aflat in urma cu un an si jumatate ca are o fetita ( la nasterea copilului). Cum mama fetitei nu a fost de acord cu efectuarea unui test ADN iar ei ... (vezi toată discuția)
Caderi din drepturi VILCU MARIA CRISTINA VILCU MARIA CRISTINA Buna ziua. Ma numesc Vilcu Maria si acum 5ani am avut o relatie nelegitima timp de 3 ani din care a rezultat o fetita. Fostul meu concubin nea parasit acum ... (vezi toată discuția)
Divort mariana-rumega mariana-rumega buna,as dori un sfat in legatura cu divort,in care am fost nevoita sa plec de acasa din cauza certurilor fregvente si violente si eu sunt acuzata pentru ... (vezi toată discuția)