avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare cadre didactice
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare cadre didactice

Bună seara. Vă rog să îmi spuneți, dacă în Legea "Bolojan" (din august 2025), există un articol în baza căruia, cadrele didactice active, care au depășit vârsta de pensionare, dar își doresc să rămână la catedră (fiind vorba de continuitate la clasă fiind an terminal de ciclu primar - clasa a IV a), sunt obligate să plece în pensie, deși pot munci până la vârsta de 70 ani.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:40, 30 Septembrie 2025
Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani.
Ce se poate face in cazul in care acest lucru nu a fost respectat, cadrul didactic a fost pensionat forțat, motivarea fiind trimiterea in pensie a tuturor cadrelor ce au peste 65 de ani, conform legii Bolojan din august 2025?
Cum a fost pensionat fortat? Detaliati.
A depus cerere de continuare a contractului de munca inca un an ( are varsta de 66 ani impliniti), pana termina cu clasa a-4-a a actualului ciclu primar., fiind titulara pe post de peste 20 ani. A primit acord de principiu din partea scolii si a ISJ. In 26 august, postul a fost repartizat unei suplinitoare, absolventa a promotiei 2025, pe motivul aparitiei legii Bolojan, care obliga trecerea in pensie a tuturor cadrelor didactice de peste 65 ani. Cartea de munca a fostei invatatoare a fost inchisa fara a fi anuntata. Din alte surse a aflat ca i s-a inchis cartea de munca, iar la solicitarea deciziei de incetare i s-a solicitat sa completeze cerere de iesire la pensie, pe care bineinteles nu a completat-o. Mentionez ca sunt solicitari si sustinere la clasa a doamnei invatatoare si din partea parintilor, avand in vedere ca elevii sunt in clasa a 4a, vor sustine examene nationale, iar noua invatatoare nu are experienta de predare la acest nivel, dar are o persoana care o sustine din spate. Urat!!!!!
Nu exista act normativ in aceasta privinta ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt profesor, am posibilitatea să ies la pensie Sorin2023 Sorin2023 Sunt profesor, am posibilitatea să ies la pensie, aș dori să fac asta însă să mai rămân în sistem până duc actuala clasă la finalul ciclului ... (vezi toată discuția)
Sunt profesor grad didactic ii si am 65 ani. conform noii legi ... DanaGeorgescu DanaGeorgescu Sunt profesor grad didactic II si am 65 ani. Conform noii legi as putea opta pentru continuarea activitatii ca titular pana la 70 ani. Am inaintat o cerere ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! la data de 1 septembrie 2025 implinesc varsta de ... Giny03.63 Giny03.63 Bună ziua! La data de 1 septembrie 2025 implinesc varsta de pensionare. Sunt profesor suplinitor calificat, care am susținut 10 examene de titularizare in ... (vezi toată discuția)