avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legalitatea bicicletelor tandem în România
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legalitatea bicicletelor tandem în România

Conform OUG (R) 195 12/12/2002 republicat/consolidat 26.05.2025 :

Articolul 73

Regulile pentru circulația pe drumurile publice a bicicletelor, a trotinetelor electrice, a vehiculelor cu tracțiune animală, a conducătorilor de coloane militare, cortegii, grupuri organizate, precum și de animale se stabilesc prin regulament.

Care ne trimite la:

REGULAMENT (A) 04/10/2006 consolidat 10.07.2024 :

Articolul 161

(2) Se interzice conducătorului de bicicletă să transporte o altă persoană, cu excepția copilului în vârstă de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Se înțelege că, legal vorbind, bicicletele tandem (biciclete prevăzute prin construcție cu 2 locuri normale pentru adulți și 2 butuci pedalieri, evident cu pedale și transmisie pentru antrenarea bicicletei în mișcare de către ambii ocupanți/bicicliști, dar dirijată doar de un singur biciclist, cel care ar fi legal considerat conducătorul bicicletei, celălalt fiind considerat pasager) ar fi interzise la circulație pe drumurile publice în România?
Din cât cunosc și din cât am reușit să cercetez pe această speță, nu există încă un cadru legal care reglementează, sau mai corect spus, permite sau legalizează acest tip de vehicul pe drumul public. Cu alte cuvinte, înțeleg că aș putea fi amendat pentru conducerea unei astfel de biciclete împreună cu alt biciclist pe drumul public și probabil chiar și exclusiv pe pista de biciclete special amenajată.
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2025
SC123, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 23:36, 2 Octombrie 2025
Nu știu de ce nu începeți cu definiția bicicletei, vă clarifică unele nedumeriri. Tandemul este legal, cu condiția să funcționeze ca o bicicletă: direcție și frâne eficiente, lumini, respectarea regulilor de circulație de ambii bicicliști

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plimbare cu bicicletele emil botescu emil botescu Suntem un grup de biciclisti , minori si majori , care ne strangem in fiecare saptamana sa pedalam . Organizarea acestor ture la facem pe FaceBook . In cazul ... (vezi toată discuția)
Circulatia cu bicicleta reluqqqqq reluqqqqq buna ziua am si eu o intrebare: in legatura cu circulatia bicicletelor pe drumuri publice exista cumva o anumita legislatie? Deoarece am inteles ca dacanu ... (vezi toată discuția)
Mersul cu bicicleta Adina Estera Adina Estera Pentru a merge cu bicicleta , un copil de 14 ani are nevoie de insotitor ? (vezi toată discuția)