Conform OUG (R) 195 12/12/2002 republicat/consolidat 26.05.2025 :
Articolul 73
Regulile pentru circulația pe drumurile publice a bicicletelor, a trotinetelor electrice, a vehiculelor cu tracțiune animală, a conducătorilor de coloane militare, cortegii, grupuri organizate, precum și de animale se stabilesc prin regulament.
Care ne trimite la:
REGULAMENT (A) 04/10/2006 consolidat 10.07.2024 :
Articolul 161
(2) Se interzice conducătorului de bicicletă să transporte o altă persoană, cu excepția copilului în vârstă de până la 7 ani, care poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcție cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.
Se înțelege că, legal vorbind, bicicletele tandem (biciclete prevăzute prin construcție cu 2 locuri normale pentru adulți și 2 butuci pedalieri, evident cu pedale și transmisie pentru antrenarea bicicletei în mișcare de către ambii ocupanți/bicicliști, dar dirijată doar de un singur biciclist, cel care ar fi legal considerat conducătorul bicicletei, celălalt fiind considerat pasager) ar fi interzise la circulație pe drumurile publice în România?
Din cât cunosc și din cât am reușit să cercetez pe această speță, nu există încă un cadru legal care reglementează, sau mai corect spus, permite sau legalizează acest tip de vehicul pe drumul public. Cu alte cuvinte, înțeleg că aș putea fi amendat pentru conducerea unei astfel de biciclete împreună cu alt biciclist pe drumul public și probabil chiar și exclusiv pe pista de biciclete special amenajată.
Acum am realizat, am omis sau uitat pentru REGULAMENTUL (UE) NR. 168/2013 în ANEXA I (Clasificarea vehiculelor) să citez exact subcategoria relevantă:
Subcategorii: L1e-A
Denumirea categoriei: Bicicletă cu motor
Criterii suplimentare de clasificare în subcategorii:
9. bicicletele proiectate pentru pedalare dotate cu un mod de propulsie auxiliar cu scopul principal de a ajuta la pedalare și
10. puterea de ieșire a sistemului auxiliar de propulsie este întreruptă în momentul în care vehiculul atinge o viteză ≤ 25 km/h și
11. puterea nominală sau netă continuă maximă ( 1 ) ≤ 1 000 W și
12. o bicicletă cu motor cu trei sau patru roți care corespunde criteriilor specifice suplimentare de subclasificare 9-11 este considerată echivalentă
din punct de vedere tehnic cu un vehicul L1e-A cu două roți
Subcategorii: L1e-B
Denumirea categoriei: Moped cu două roți
Criterii suplimentare de clasificare în subcategorii:
9. orice alt vehicul din categoria L1 care nu poate fi clasificat conform criteriilor 9-12 ale unui vehicul L1e-A
Notele explicative la anexele I-VIII
( 1 ) Limitele de putere din anexa I se bazează pe puterea nominală continuă maximă, pentru vehiculele cu propulsie
electrică, și puterea netă continuă, pentru vehiculele propulsate cu un motor cu ardere. Greutatea unui vehicul este
considerată egală cu masa vehiculului în ordine de mers.
Din ce am citit eu în lege și am înțeles din ea, nu se schimbă nimic la statutul legal, atâta vreme cât bicicleta corespunde tehnic categoriei L1e-A.
Deci nu sunt obligatorii:
- Înregistrarea sau înmatricularea vehiculului
- Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA)
- Permis de conducere autovehicule categoria AM sau alte categorii
Problema e că, dacă vrei să fii în siguranță dpdv. legal la o oprire în trafic, îți va trebui un certificat de conformitate emis la cerere de Registrul Auto Român (RAR) care să ateste că bicicleta ta motorizată corespunde cerințelor tehnice ale categoriei de vehicul din care face parte. Asta dacă nu vine deja împreună cu bicicleta la cumpărare. Majoritatea nu vin, în special ”kit”-urile asamblate acasă, care reprezintă o bună parte dacă nu majoritatea bicicletelor motorizate de pe străzi. Altfel, când vei fi oprit de poliție, dacă vor insista pentru că așa vor ei și pentru că pot, vor spune că bicicleta nu corespunde, chiar și atunci când corespunde, atât timp cât nu poți să le prezinți certificatul de conformitate. Îți vor întocmi proces verbal și eventual și dosar penal, iar după trebuie să mergi în instanță, să contești, să vii cu certificat doveditor cum că nu, nu e un moped sau altceva.
Să mai adaug ceva? Din cauza accidentelor în creștere cu trotinete (deocamdată) și a nemulțumirii crescânde a populației, există deja primării care reglementează circulația cu trotinetele. Încălcând legea? Nu, fiindcă ai dreptul să mergi cu trotineta proprie. Nu și cu cea închiriată. Știu cazuri din UE și minim un oraș reședință de județ care a retras toate autorizațiile pentru firmele ce închiriau trotinete. Prin hotărâre de consiliu local