avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere asa zis \"moped\", fara Permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere asa zis "moped", fara Permis

Va rog daca cunoasteti o speta.
"Am condus o bicicleta cu motor (tip scuter) si anume un "ZT - 35 Boxer, motor pe benzina de 34,9 cc si viteza maxima 25 km/h limitata electronic. Pe siteul magazinului de unde l-am cumparat, dar si pe toate siteurile celorlalte magazine care comercializeaza acest tip de "moped" scrie asa:
Modelul ZT-35 Boxer este un moped pe benzina din gama high-end a producatorului ZTECH. La acest moped nu este necesar sa detineti permis de conducere datorita limitarii omologate la 25 km/h. ZT-35 Boxer este prevazut ....
NU NECESITA CARNET DE CONDUCERE!
NU NECESITA INMATRICULARE!
DATE TEHNICE ZT-35......
Standard
EEC - Certificare: CE
Tip motor:34,9 cc
Capacitate cilindrica motor: 34,9 cc, racit cu aer
Viteza maxima (km/h): 25km/h (limitator omologat)
..., cu toate acestea, acum doua zile am fost oprit de politie si mi-a fost intocmit proces verbal pentru conducere moped fara permis!
In aceste circumstante, stie cineva cum trebuie sa actionez!?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar trebui sa cititi dispozitiile incidente din OUG 195/2002 inainte sa circulati, nu ce e scris pe diverse site-uri.
Ultima modificare: Joi, 15 Iunie 2017
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Si totusi, "Moped - vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km / h, dar nu depaseste 45 km / h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul usor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la sectiunea 4 din Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile ulterioare.” Mai mult, alin. (2) al art. 4 din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere, transpusa in legislatia nationala, prevede: Mopeduri: Categoria AM:

"vehicule cu două roți sau cu trei roți, având o viteză maximă proiectată care nu depășește 45 km/h, astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Directiva 2002/24/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 martie 2002 privind omologarea autovehiculelor cu două sau trei roți (5) (cu excepția celor care au o viteză maximă proiectată mai mică sau egală cu 25 km/h) și cvadriciclurilor ușoare, astfel cum sunt definite la articolul 1 alineatul (3) litera (a) din Directiva 2002/24/CE;
In acest caz, "vehiculul" meu mai este moped, implicit autovehicol!?
marian19 a scris:

Va rog daca cunoasteti o speta.
"Am condus o bicicleta cu motor (tip scuter) si anume un "ZT - 35 Boxer, motor pe benzina de 34,9 cc si viteza maxima 25 km/h limitata electronic.
In aceste circumstante, stie cineva cum trebuie sa actionez!?


Se pare ca nu. Contestatie in termen de 15 zile de la comunicarea PV.

OUG 195/2002 art 6 alin 21. moped - autovehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h,

ANEXA Nr. 1 al OUG 195/2002

Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere

Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:
a) categoria AM: mopede;

Articolul 13 (1) Autovehiculele, cu exceptia mopedelor si a troleibuzelor, precum si remorcile se inmatriculeaza permanent sau temporar la autoritatea competenta in a carei raza teritoriala proprietarii isi au domiciliul, resedinta ori sediul, in conditiile stabilite prin reglementarile in vigoare.
Articolul 14
(1) Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, tractoarele agricole sau forestiere, altele decat cele prevazute la art. 13 alin. (2) , inclusiv remorcile destinate a fi tractate de acestea, precum si vehiculele cu tractiune animala se inregistreaza la nivelul primarilor comunelor, ai oraselor, ai municipiilor si ai sectoarelor municipiului Bucuresti, care, prin compartimentele de specialitate, tin si evidenta acestora.

Articolul 70
(1) Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducatorul acestuia trebuie sa aiba varsta de cel putin 16 ani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Se pare ca nu. Contestatie in termen de 15 zile de la comunicarea PV.


Este vorba de PV de constatare a infractiunii flagrante care constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală şi nu poate fi supus controlului pe calea contenciosului administrativ, doar cele contraventionale se pot contesta.
Domnule avocat, am citit "dispozitiile incidente din OUG 195/2002" inainte sa sa circul, caci inainte sa circul cu respectivul ciclomotor, am circulat cu un vehicol pe 4 roti asimilat mopedului (Aixam, cred ca cunoasteti), pana la aparitia noului Cod Rutier, in care s-a prevazut optinerea permisului categ M pentru mopede. Va rog sa retineti, pentru "mopede" Orice vehicul care nu este limitat sau prin construcție depășește 25km/h este considerat moped si are nevoie de permis. Scuterele, bicicletele cu motor care sunt limitate la 25 km/h nu sunt mopede, nu necesita permis de conducere și nici înmatriculare:
’’Moped – vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul usor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la sectiunea 4 din Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile ulterioare.”
Modelul ZT-35 Boxer este un motociclu pe benzina din gama high-end a producatorului ZTECH.
- Certificare: CE
- Categoria: L1e-A - (biciclete cu motor) - vehicul în conformitate cu Directiva 97/24 / ec capitolul 7
Nu v-as fi raspuns, dar am simtit in postarea dvs. o nuanta dojenitoare, mai mult cicalitoare si nu unsfat! Am raspuns abia acum intrucat parhetul a trimis inapoi dosarul pentru a fi completat cu documente ce atesta ca ceea ce am condus eu, nu dezvolta o viteza mai mare de 25 Km/h. Acum ce imi mai reprosati!?

Alte discuții în legătură

Moped emanuel1986 emanuel1986 Ce tip de permis ai nevoie pentru a putea conduce o masina cu motor de maxim 500 cmc, putere de circa 5 CP si viteza maxima de 45 km/h? Se pot conduce cu ... (vezi toată discuția)
Am fost oprit de catre un echipaj de politie gzincu gzincu Buna ziua, ieri in data de 02.06 am fost oprit de catre un echipaj de politie, eu fiind pe un moped impreuna cu un prieten. Am fost la sectie am scris o ... (vezi toată discuția)
Care este limita legala pentru vehicule cu motor electric / termic ... goldieczr goldieczr Care este limita legala pentru vehicule cu motor electric / termic fara omologare sau permis? Vehicule ca biciclete electrice, trotinete sau triciclete de ... (vezi toată discuția)