Da exercit Ia mod exclusiv de către mine/mama, asupra minorului a fost deacord și tatăl sa mi se acorde custodia exclusiva,sa loc minorul la adrs din Ro,unde loc eu și sa ii plătească pensia alimentara în totalitate mi-a fost acordat divorțul mai repede și totul sa nu dureze 2,3 ani ,i bineînțeles el sa renunțe definitiv .În foaia de divorț scrie și definitivă, irevocabil nu ,cum pot afla dacă este și irevocabila hot de divorț sau trebuie să apelez la tribunal cu o cerere ceva sa cer asta?! De aia va intrb sa imi spuneți va rog dacă nu e irevocabila foaia de divorț și e definitiva pana împlinește minorul 11 ani sau e major ,tatăl mai poate veni în instanta /tribunal sa ma acuze de ceva de expl. sa nu ii convină ca plec în străinătate cu copilul lui ,menționez ca nu e decăzut din drepturi părintești și el are voie îl ia la dansul în vacanta în anii pari și impari sa îl ia pe copil 2 sapt în vacanta de vara și 2 săptămâni in vacanta de iarna ,fie pe teritoriul Ro sau UE.asa ne-am înțeles în procesul de divorț și asa sa încheiat hotărârea. În caz de eu părăsesc Teritoriul Ro și nu e îl informeaz sau afla și nu este deacord ,el ma poate ataca ,faca-nd recurs sa schimbe hotărârea de divorț definitivă cerând custodia comuna sau ceva de genul? Eu dacă schimb domiciliul loc in străinătate sau fie intr-un alt oraș din Ro ,în afara unde sa încheiat în hot de divorț locuinta unde loc mama și minorul ,trebuie sa anunț instanta/tribunalul sau sa merg sa complectez o cerere la notar ceva de genul ? Ma refer voi avea probleme dacă am pașaportul minorului care e valabil și nu este expirat și hot de divorț, supralegalizata și voi ieși în străinătate cu minorul ,pot întâmpină probleme dacă nu anunț fie tatăl sau instanta ,sau cum trebuie sa procedez?Menționez ca minorul are pașaport Ro valabil pana în anul 2027 cu numele tatălui , trebuie făcut alt pasapart,după divorț pt minor la tribunal asta în caz dacă nu deține sau cum trebuie mai exact .? Mulțumesc.
Adrian ALBU a scris:
Dacă în hotărâre scrie că autoritatea părintească este exercitată în comun și locuința copilului este stabilită la dvs nu puteți pleca fără acordul tatălui. Pentru a placa trebuie să formulați o cerere prin care să cereți ca locuința să fie stabilită în străinătate. Doar dacă în hotărâre scrie că autoritatea părintească se exercită în mod exclusiv de către dvs puteți pleca fără acordul tatălui.