avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care sunt pașii legali necesari pentru a realiza un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care sunt pașii legali necesari pentru a realiza un partaj al ...

Care sunt pașii legali necesari pentru a realiza un partaj al bunurilor comune, în special a unui apartament achiziționat cu credit, fără a divorța? Este posibil să redactez un act notarial care să stabilească împărțirea bunurilor și eventualele sume pe care fiecare partener ar trebui să le plătească pentru a deveni proprietar full, având în vedere că avem și un copil împreună? Ce implicații legale ar trebui să iau în considerare în acest context?"
Cel mai recent răspuns: Vectis , utilizator 13:08, 5 Octombrie 2025
Da, este posibil să realizați un partaj al bunurilor comune, inclusiv al unui apartament achiziționat cu credit, fără a divorța. In timpul regimului comunității legale de bunuri, soții pot împărți bunurile comune printr-un act încheiat în formă autentică notarială, cu acordul ambelor părți.
Este necesar să se stabilească valoarea actuală a apartamentului și a eventualelor datorii (precum creditul ipotecar).Soții trebuie să ajungă la un acord privind modul de împărțire a bunurilor, ținând cont de contribuțiile fiecăruia și de interesele comune.
Un notar public va întocmi actul de partaj, care va include detalii despre bunurile împărțite și eventualele sume de plată între soți pentru a echilibra valorile.
Actul notarial trebuie înregistrat la autoritățile competente pentru a produce efecte juridice. Nu afecteaza copilul
Ultima modificare: Duminică, 5 Octombrie 2025
MYRA CIMPEAN , Avocat
Mulțumesc frumos pentru răspuns , o să mergem zilele următoare la un notar din localitatea care facem parte și vom face pași descriși de către dumneavoastră.

MYRA CIMPEAN a scris:

Da, este posibil să realizați un partaj al bunurilor comune, inclusiv al unui apartament achiziționat cu credit, fără a divorța. In timpul regimului comunității legale de bunuri, soții pot împărți bunurile comune printr-un act încheiat în formă autentică notarială, cu acordul ambelor părți.
Este necesar să se stabilească valoarea actuală a apartamentului și a eventualelor datorii (precum creditul ipotecar).Soții trebuie să ajungă la un acord privind modul de împărțire a bunurilor, ținând cont de contribuțiile fiecăruia și de interesele comune.
Un notar public va întocmi actul de partaj, care va include detalii despre bunurile împărțite și eventualele sume de plată între soți pentru a echilibra valorile.
Actul notarial trebuie înregistrat la autoritățile competente pentru a produce efecte juridice. Nu afecteaza copilul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț si partaj! dupa aproape 29 de ani sunt in pragul divorțului. ... caraman_codruta caraman_codruta Buna seara! Dupa aproape 29 de ani sunt in pragul divorțului. Am stabilit de comun acord sa mergem la notar. Am nevoie de câteva clarificări. Nu știu daca ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat pt. partaj! goldfish goldfish buna ziua! am o sora care este la un pas de divort. din casatorie au 3 minori. referitor la partaj: sora mea cu sotul ei au doua firme, una este a sotului ... (vezi toată discuția)
Partaj asdfgh!1 asdfgh!1 Buna ziua! Situatia este urmatoarea: sunt in divort cu sotia si as dori sa stiu ce se va intampla in cazul partajului cu bunurile noastre. Apartamentul in ... (vezi toată discuția)