Dragilor, am dat de urmatoarea problema juridica (deja solutionata dar nu dau detalii, vreau pareri):
Un contract de antrepriza, care prevede termen de garantie si clauza penala. La un moment dat partile fac act aditional si modifica numai prin prelungirea termenului de garantie. Problema e, in aceste conditii se mai aplica clauza penala?
N-am clauzele acele in fata, dar banuiesc ca, daca ar fi citite in ...spiritul lor ar vrea sa sune cam asa: (ma rog, nu in halul in care ma exprim eu pe forum pentru a fi pe intelesul lumii)
- defectul aparut in perioada de garantie atrage obligatia repararii lui (executare in natura)
- in plus (pentru a nu lungi repararea pan' la Sfantu' Asteapta) se datoreaza si o suma de bani pentru fiecare zi de oprire a utilajelor (prejudiciu evaluat anticipat prin caluza penala).
Ori in acest caz, clauza penala a fost stabilita pentru intarziere in executarea obligatiei de reparare, situatie in care ea se poate cumula cu executarea in natura.
Parerea mea e ca, prin acea hotarare o clauza de agravare a raspunderii (intr-un termen de garantie mai lung) a fost transformata prin interpretare in ...contrariul ei.