avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1313 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Natura juridica a termenului instituit prin art 268, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Natura juridica a termenului instituit prin art 268, alin 1 lit ...

Natura juridica atermenului instituit prin art 268, alin 1 lit b). Codul muncii.Art. 268 . [termenele de prescripţie extinctivă]
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:

b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară; Din numeroasele interogari in spatiul on line, sunt raspunsuri diferite, dar nici unul clar. Vreau sa stiu daca acest termen de 30 zile, este de decadere, sau de prescriptie, asa cum chiar in titlul articolului este edictat. si ce temei legal ar fi de invocat, in cazul in care salariatul pierde termenul de acces material in justitie. in fapt decizi nu a fost comunicata legal, deci nici nu ar trebuie sa existe efecte, dar sa admitem ca totusi ar fi valabila comunicarea
Cel mai recent răspuns: romanul11 , utilizator 13:55, 13 Octombrie 2025
Termenul de 30 de zile prevazut de art.268 alin. din Codul Muncii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare este un termen de prescriptie, fiindu-i aplicabil sistemul de calcul intermediar reglementat de art.1887 si art.1889 din fostul Cod civil, conform caruia ziua în care prescriptia începe nu intra în calcul, dar ziua în care prescriptia se împlineste intra în calcul.

Legislatia muncii instituie o cauza speciala de suspendare a cursului termenului de prescriptie a dreptului angajatorului de aplicare a sanctiunii disciplinare si anume aceea a intervenirii incapacitatii temporare de munca a salariatului (“ubi eadem est ratio, ibi eadem solutio esse debet”, adica unde este aceeasi ratiune, se impune a se aplica aceeasi solutie)

(CURTEA DE APEL BUCURESTI-SECTIA A VII-A CIVILA SI PENTRU CAUZE PRIVIND CONFLICTE DE MUNCA SI ASIGURARI SOCIALE, DECIZIA CIVILA NR.7420 din 16.11.2011)
Eu am facut referire la art 268 alin 1 lit b) Codul muncii. termenul de contestare a deciziei de catre angajat, NU termenul de aplicare a sanctiunii de catre angajator: în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară; Deci acest termen este unul de decadere sau unul de prescriptie? O Hotarare ceva a ICCJ, in acest sens, o jurisprundenta edificatoare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conform deciziei iccj nr 37/2025 salariul de baza al cadrelor ... David281108 David281108 Conform Deciziei ICCJ nr 37/2025 salariul de baza al cadrelor didactice din învățământul primar angajate în regim de plata cu ora include majorarea de ... (vezi toată discuția)
Corectare decizie inregistrata azi la itm carodum63 carodum63 Buna seara, Dintr-o mare graba am intocmit o decizie de incetare a CIM eronat, mai precis am gresit numarul /data contractului care inceteaza. Va rog, din ... (vezi toată discuția)
Tardivitate- calcul termen @ndreea @ndreea Buna ziua, as avea mare nevoie de ajutor la calculul unui termen: mai exact as vrea sa stiu cand expira termenul de 30 de zile precizat in dreptul muncii ... (vezi toată discuția)