Am depus in decembrie anul trecut adeverintele conform anexei 6( e pensie limita varsta)
Neavând un raspuns, am revenit la casa pensii in luna mai - nu erau solutionate din motive legale.
Apoi in septembrie din nou.
Peste o luna am primit un plic - surpriză !!! : recalcularea a diminuat pensia cu 300 lei conform art.94 alin(5) din legea 360/2023.
Insa a ramas aceeasi in plată dupa legea 360/2023 cu drept de contestare la judecătorească in 45 zile.
E corect si legal cum a rezolvat casa de pensii? De ce s a micsorat ?
Mulțumesc
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Foarte posibil ca veniturile din adeverinte , in unele luni , sa fi fost mai mici decat salariul tarifar si sporurile permanente trecute in cartea de munca . Acel articol din Legea 360/2023 stipuleaza ca , la cerere , pensia se recalculeaza conform adeverintelor , nicidecum ca se mareste . Presupun ca aveti copii dupa acele adeverinte , iar cartea de munca o aveti acasa . Verificati . E - desigur - legal , de vreme ce e prins intr-o lege . Daca gasiti inadvertente , contestati .
Interpretarea mea este următoarea: D-voastră vi s-au aplicat prevederile art.154(2) și)3) din legea 360/2023. Adică, "Mica recalculare". D-voastră nu aveți legătură cu "Mica recalculare". D-voastră trebuia să vi se aplice prevederile art.94(5) și (9) din legea 360/2023. De unde a apărut acea diminuare de,300 de lei este o altă discuție.
Am înțeles. Eu am spus interpretarea mea. Puteți s-o contraziceți dacă aveți susținere în prevederi legale. 94(5) nu are legătură cu " Mica recalculare".
Am gasit interpretarea casei locale.
A fost legala.
Normele tehnice de aplicare a legii 360/2023
Art.121
(7) În situația în care, ca urmare a recalculării drepturilor de pensie, conform prevederilor art. 94 alin. (5) din lege, prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă numărul de puncte rezultate în urma recalculării și cuantumul în condițiile art. 144 alin. (6) din lege.