avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am nevoie de ajutor sa inteleg dezbaterea unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am nevoie de ajutor sa inteleg dezbaterea unui succesiuni. ...

Buna ziua, am nevoie de ajutor sa inteleg dezbaterea unui succeaiuni.
Avem sotie supravietuitoare ,copil 1 din aceasta casatorie,copil 2 din casatoria anterioara a defunctului (copilul 2 nu se stie cine e,familia actuala nu a interactionat nicioadata cu el,doar stie sespre existentat lui).
Parintintii au facut contract de donatie cu uzufruct viager copilului 1 pe apartamentul detinut in comun de ambii soti.,defunctul mai detine o cata batraneasca si teren.
Intrebarea e ,cat la suta din mostenire revine copilului 2?, Apartamentul donat mai intra la mostenire?
Multumesc,si scuze pt greselii de scriere daca sunt ,dar nu am ochelarii!
Cel mai recent răspuns: Tudorache Razvan , utilizator 18:48, 16 Octombrie 2025
Casa si terenul au fost dobândite tot in timpul celei de-a doua căsătorii?
Apartamentul obtinut in timpul celei de-a doua casatorii (cea actuala), casa si terenul sunt mostenire de la parintii defunctului!

raluk0207 a scris:

Casa si terenul au fost dobândite tot in timpul celei de-a doua căsătorii?

Atunci cota legală a sotiei este de 1/4, iar cota celor doi copii este de 3/4 (adică 3/8 fiecare)
1/4; sotoa si 3/8 fiecate copiil din casa si teren,am inteles bine da? Bun, cu apartamentul donat unuia dintre copiii ce se intampla? Mai intra la imparteala sau ramane definitiv copiluilui caruia i sa donat?
Prin aceata donatie sa incalcat masa succeaorala,?
,
raluk0207 a scris:

Atunci cota legală a sotiei este de 1/4, iar cota celor doi copii este de 3/4 (adică 3/8 fiecare)

Bunul donat nu mai e al părinților ca sa mai intre parte din el in masa succesorala a părintelui decedat, doar daca se încalcă rezerva succesorala ( rezerva e de jumătate din cat ar mosteni legal) a copilului 2 acesta poate ataca actul de donatie in instanta.

Alte discuții în legătură

Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)
Calculul liberalităților excesive pentru un contract de donație Alex_100 Alex_100 Vă rog să-mi confirmați dacă calculul de mai jos este corect. Să presupunem că un defunct deținea un apartament în valoare de 80.000 EUR, o ... (vezi toată discuția)