Va salut cu respect !
La dezbaterea succesorala notariala a unui imobil, cei doi coproprietari
platesc impreuna onorariul notarial si taxele ( 6700 lei ) sau fiecare plateste separat cate 6700 lei.
Va multumesc pentru analiza !
Onorariul notarial și taxele aferente dezbaterii succesorale se achită, de regulă, în comun de către moștenitori, în funcție de cota succesorală ce revine fiecăruia din masa succesorală.
Cu alte cuvinte, suma nu se plătește integral de fiecare, ci se împarte proporțional între coproprietari, în raport cu partea fiecăruia.
Am inteles, stiam ca in raport de cota fiecaruia, dar de ce ati spus "de regula", exista si excepptii ???
Oricum va multumesc pentru raspunsul amabil !
Am spus „de regulă” pentru că legea sau alt act normativ nu stabilește în mod expres cum trebuie împărțite costurile succesorale între moștenitori. Nu există un articol de lege care să impună plata proporțională, ci doar norme privind modul de calcul al onorariului pe certificatul de moștenitor (în funcție de valoarea masei succesorale), indiferent de câți moștenitori sunt.
În practică, moștenitorii împart de regulă costurile proporțional cu cota moștenită, considerând că este o variantă echitabilă. Totuși, acest lucru nu este obligatoriu, iar dacă moștenitorii se înțeleg altfel (ex. cineva achită integral sau se împarte în mod egal), notarul nu va impune o variantă anume.
Revin cu o scurtă completare, pentru acuratețea juridică a informației transmise anterior.
În mesajul precedent am menționat că legea nu prevede expres modul de împărțire a cheltuielilor succesorale. Totuși, potrivit art. 1114 alin. (2) din Codul civil, moștenitorii răspund pentru sarcinile moștenirii (aici încadrându-se și costurile de dezbatere a succesiunii) – proporțional cu cota fiecăruia.
Prin urmare, împărțirea proporțională are temei legal, însă moștenitorii o pot modifica prin acordul lor.
Succesiune
sorin1973
buna seara.am si eu o intrebare referitoare la o succesiune.s a deschis un proces civil la care suntem 3 mostenitori ,2 copii si un parinte supravietuitor.ce ... (vezi toată discuția)