Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Somajul este perioada contributiva? Am 34 de ani si 6 luni vechime ...

Somajul este perioada contributiva?
Am 34 de ani si 6 luni vechime contributiva. Daca as intra in somaj pentru 6 luni, s-ar calcula ca si perioada contributiva?
Daca nu, in paralel cu somajul, imi pot plati CAS, ca peste 6 luni sa pot indeplini stagiul obligatoriu de 35 de ani de contributivitate? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:12, 17 Octombrie 2025
La acest moment somajul este stagiu de cotizare contributiv.
Perioadele în care s-a beneficiat de ajutor de şomaj şi/sau de ajutor de integrare profesională, prevăzute de Legea nr. 1/1991, anterior datei de 01.04.2001 , sunt perioade necontributive.

Daca veti intra in somaj , aceasta este perioada contributiva , in prezent.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Si totusi, Casa de pensii Sector 5 imi raspunde contrariul. Las mai jos schimbul de mailuri :

EU :Buna ziua,
Am urmatoarea situatie :
1. Am implinit 60 de ani, domiciliul in Sector 5.-
2. Am : 34 ani si 4 luni stagiu de cotizare contributiv
3. Am : 6 ani si 1 luna stagiu de cotizare asimilat.
4. Stagiu de cotizare necontributiv : 8 luni
5. STAGIUL TOTAL de cotizare realizat : 41 de ani si 2 luni (Toate acestea s-au calculat la data de 31 IULIE 2025, intre timp s-au mai adunat 2 luni de contributie)

Sunt inginer, am fost informat ca mi se va desfiinta postul pana la sfarsitul lunii octombrie.

INTREBARE : Daca voi intra in somaj, perioada respectiva de somaj (sa zicem 8 luni/6 luni) se va considera stagiu contributiv? Se vor adauga lunile respective de somaj la cei 34 de ani si 4(6) luni de contributivitate?
Mi s-a spus ca as avea dreptul la pensie la limita de varsta cand voi aduna 35 de ani de stagiu contributiv. (Legea 360/2023)
Va multumesc!

Raspuns clps5 : pentru pensie anticipata, trebuie sa aveti minim 35 ani contributivi.

EU : Va multumesc pentru raspuns.
Intrebarea era, in rezumat, daca somajul este considerat contributiv.
Daca as intra in somaj mi se va considera contributiva perioada de somaj?

Raspuns clps5 : perioada de somaj nu este stagiu contributiv

Nu stiu ce sa mai inteleg....

Să citească prevederile art.6(1) lit.e, din legea 360/2023.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Si in legea 263/2010 si in legea 360/2023 la art.14 alin (1) ... goplanet goplanet si in legea 263/2010 si in legea 360/2023 la art.14 alin (1) scrie - In sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade in care ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din lg 360/2023 articolul ... 5752187 5752187 Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din Lg 360/2023 Articolul 56-Lg 360/2023 Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv ... (vezi toată discuția)
Somajul (in functie de perioada) e vechime contributiva/necontributiva, sau nu? DanutBogdan DanutBogdan Am gasit pe Avocatnet urmatorul raspuns al unui consilier juridic : 2. Începând cu data de 01.03.2002, data intrării în vigoare a Legii nr.76/2002, ... (vezi toată discuția)