Somajul este perioada contributiva?
Am 34 de ani si 6 luni vechime contributiva. Daca as intra in somaj pentru 6 luni, s-ar calcula ca si perioada contributiva?
Daca nu, in paralel cu somajul, imi pot plati CAS, ca peste 6 luni sa pot indeplini stagiul obligatoriu de 35 de ani de contributivitate? Multumesc!
Perioadele în care s-a beneficiat de ajutor de şomaj şi/sau de ajutor de integrare profesională, prevăzute de Legea nr. 1/1991, anterior datei de 01.04.2001 , sunt perioade necontributive.
Daca veti intra in somaj , aceasta este perioada contributiva , in prezent.
Si totusi, Casa de pensii Sector 5 imi raspunde contrariul. Las mai jos schimbul de mailuri :
EU :Buna ziua,
Am urmatoarea situatie :
1. Am implinit 60 de ani, domiciliul in Sector 5.-
2. Am : 34 ani si 4 luni stagiu de cotizare contributiv
3. Am : 6 ani si 1 luna stagiu de cotizare asimilat.
4. Stagiu de cotizare necontributiv : 8 luni
5. STAGIUL TOTAL de cotizare realizat : 41 de ani si 2 luni (Toate acestea s-au calculat la data de 31 IULIE 2025, intre timp s-au mai adunat 2 luni de contributie)
Sunt inginer, am fost informat ca mi se va desfiinta postul pana la sfarsitul lunii octombrie.
INTREBARE : Daca voi intra in somaj, perioada respectiva de somaj (sa zicem 8 luni/6 luni) se va considera stagiu contributiv? Se vor adauga lunile respective de somaj la cei 34 de ani si 4(6) luni de contributivitate?
Mi s-a spus ca as avea dreptul la pensie la limita de varsta cand voi aduna 35 de ani de stagiu contributiv. (Legea 360/2023)
Va multumesc!
Raspuns clps5 : pentru pensie anticipata, trebuie sa aveti minim 35 ani contributivi.
EU : Va multumesc pentru raspuns.
Intrebarea era, in rezumat, daca somajul este considerat contributiv.
Daca as intra in somaj mi se va considera contributiva perioada de somaj?
Raspuns clps5 : perioada de somaj nu este stagiu contributiv