Am semnat un contract de exclusivitate cu o ag imobiliara pt vanzare imobil.Durata ctr e 2 luni. Au gasit cumparator, dar am aflat ca pretul pe care mi l-au comunicat este mai mic decat ce e dispus cumparatorul sa plateasca. Cumparatorul a oferit pretul pe care si eu il doream, dar agentia mi-a comunicat un pret mai mic ca sa incaseze diferenta si de la cumparator.
In acest caz, consider ca agentia a actionat cu rea credinta, nu mi-a comunicat transparent detaliile care erau in favoarea mea, deci nu mi-a reprezentat interesele loial.
Vreau sa fac tranzactia, dar sa nu mai platesc comisionul agentiei deoarece nu mi-a reprezentat interesele.
Ma intereseaza urmatoarele:
- daca semnez direct cu cumparatorul, risc sa fiu obligata sa le platesc comisionul? Adica pot avea castig de cauza in instanta?
- Ce ar trebui sa fac astfel incat sa ies din ctr cu agentia si sa am castig de cauza daca ei ma actioneaza in judecata?
Multumesc
Da, teoretic, clauza de exclusivitate poate permite agenției să ceară comision dacă tranzacția se încheie cu un client identificat prin intermediul lor — chiar dacă semnați direct.
Dar numai dacă agenția și-a îndeplinit obligațiile de reprezentare cu bună-credință.
În cazul dumneavoastră, comportamentul descris (ascunderea prețului real oferit) este o cauză legitimă de reziliere unilaterală fără penalități