avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor! Comision agenție imobiliară
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor! Comision agenție imobiliară

Bună ziua,
Suntem un tânăr cuplu de 25-26 de ani.Am muncit o perioada în străinătate și am decis sa ne întoarcem în tara sa achiziționam o garsoniera cu scopul de a investi. Pentru noi este prima data când facem o astfel de tranzacție pe cont propriu. Țin sa menționăm ca nu avem alături pe nimeni mai experimentat în astfel de situații,de aceea am ales sa apelam la acest forum. Situația sta în felul următor: am apelat la agenția A cu care am încheiat un contract de intermediere..noi nu am primit un exemplar al contractului.in acel contract sau fisa de vizionare cum i se mai spune, erau stabilite spre vizionare 2 imobile, și un comision de 3-8%. Imobilele erau în blocuri noi,de la dezvoltator.noi știam ca de obicei comisionul la astfel de imobile e de 0%. Unul din imobile ne-a plăcut și am vrut sa îl vedem și a doua oara. Am încercat sa negociem cu agentul asupra comisionului,însă nu am reușit.ni s-a părut suspicios ca a vrut ca comisionul lui sa fie inclus în avansul cuantificat din ante-contract.dumnealui i-am spus ca nu suntem siguri dacă o sa cumpărăm imobilul,întrucât aveam stabilite alte vizualizări în alte zone. S-a întâmplat ca un agent, de la agenția B sa ne ducă la exact aceeași garsoniera,însă comisionul lui era de 0%. Evident ca am ales sa cumpărăm de la agenția B (eram și strâmtorati de bani,și ni s-au părut și mai corecți). Am semnat ante-contract pe data de 12.01.2016. De atunci primim mesaje de la agenția A cu amenințări de judecata asupra plății comisionului. Noi chiar nu știm cum sa procedam acum. Menționez ca: în contractul de intermediere apar datele prietenului meu,dar semnătura mea,iar în ante-contract apar datele mele și bineînțeles semnătura mea.de asemenea,noi nu am primit nicio copie a contractului de intermediere.noi imediat ce am semnat contractul final de vânzare -cumpărare trebuie sa plecam din tara.va rugam din suflet sa ne sugerați cum sa procedam ca sa nu avem probleme cat timp noi suntem plecați.Va mulțumim!
Cel mai recent răspuns: SMarius2016 , utilizator 23:55, 16 Ianuarie 2017
Daca nu este prevazuta nicio clauza de exclusivitate nu aveti de ce sa platiti comisionul. In plus un comision de 3-8% este complet exagerat, un comision de 1.5-2% este mai realist. In plus comisionul nu se plateste decat in caxul incheierii tranzactiei.

Cititi cu atentie prevederile art. 9^4 la 9^11 din OG 21/1992 privind intermedierile imobiliare.

[ link extern ]
Va multumesc pentru raspuns! Noi nu stim de nicio clauza de excluzivitate. Ma repet, noi nu avem un exemplar al contractului incheiat cu agentia imobiliara, sau macar un numar de inregistrare, nimic. Atat ni s-a spus, ca daca trecem de agent si cumparam de la proprietar, ni se aplica acel comision de 3-8% la care se adauga penalizari. Un alt agent cu care am mai colaborat ne-a zis expres de acea clauza, dar acesta nu. Dar daca acea clauza este in contract, dar agentul nu ne-a informat despre ea, cum putem demonstra in instanta?

Mentionez ca tranzactia se va incheia in 7-10 zile, sa se termine finisajele imobilului. Insa tranzactia se incheie prin intermediul agentiei care percepea comision 0%.

O alta intrebare, daca imi permiteti. Daca platesc un comision minim la agentia B, mai sunt obligata sa platesc comision si la agentia A, chiar daca imobilul este achizitionat prin intermediul agentiei B?
Atata timp cat nu ati achizitionat direct de la proprietar iar tranzactia nu s-a incheiat prin intermediul ag A nu aveti de ce sa platiti comisionul ag A.
O firma serioasa intocmeste contractul in 2 exemplare, cate unul pentru fiecare parte.
Lasati-i sa va dea in judecata daca au timp de pierdut si veti actiona in consecinta.
Cred ca nu a-ti inteles corect. Oricum trebuia sa cereti o copie dupa contractul semnat. In acel contract deobicei scrie ca aveti obligatia sa platiti un comision de x% daca cumparati imobilele prezentate de prestator pentru care a-ti semnat fisa de vizionare si numai pentru acelea. Normal ar fi fost sa va interesati de la inceput de comisionul practicat de agentia imobiliara. Faptul ca cealalta agentie va ofera comision 0, sau un comision mai mic nu cred ca va ajuta foarte mult (e ca si cum faceti abonament la un serviciu de internet de 10 Euro, iar maine gasiti oferta cu 5 Euro si doriti rezilierea contractului facut ieri). Puteti castiga eventual invocand lipsa de transparenta a agentiei, faptul in care s-a incheiat contractul (datele prietenului si semnatura Dvs., etc). Comisionul de 2-8% era scris in contract?



www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2017
SMarius2016, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vizionare apartament pongracz pongracz Buna ziua, daca am incheiat un contract de vizionare cu o agentie fara a plati sau incheia alt contract de rezervare pe un apartament specificat ex:1 si am ... (vezi toată discuția)
Comision abuziv ionelgheonea ionelgheonea Am achizitionat un apartament pe care l-am vizionat cu 2 agentii. Am ales sa cumpar si sa platesc comision uneia din agentii, cu care am finalizat si ... (vezi toată discuția)
Contract vizionare apartament Tito123 Tito123 Buna seara! Am fost sa vizionam un apartament prin intermediul unei agentii si am semnat un contract de vizionare in care este specificat comisionul de 2% in ... (vezi toată discuția)