avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea unui onorariu avocat?

Onorariu avocat

Fondul de rulment poate fi folosit la achitarea onorariului datorat unui avocat? Este aceasta o "cheltuiala curenta"? Sau reprezinta un motiv pentru aplicarea unei contraventii?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 14:50, 24 Octombrie 2025
Postase cineva mai sus, dar fie:

"FONDUL DE RULMENT

Art.72. - (1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.

Fondul de rulment se stabileşte astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.

Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.

(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociaţiei de proprietari, menţionat la art.20 alin.(1).

(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată.

(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanţă nominală separată.

(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel."

Acum ziceți-mi dacă onorariul unui avocat pentru o treabă punctuală constituie "plată curentă" și "cheltuială lunară". Eu cred că nu, domnule administrator cu 30 de ani vechime.
Da, dom' avocat. Nu stiu de ce am asa o vaga banuiala ca ma luati un pic la mishto, la faza cu vechimea mea in bransa - dar poate ca nu asta a fost intentia dvs. Eu, in schimb, nu am zis nimic in legatura cu profesia aleasa de catre dvs, ca la drept vorbind, aveti si dvs. in bransa, "meseriasi", tre'sa recunoasteti.
Eu cred că nu, domnule administrator cu 30 de ani vechime.

Vedeti ce simplu a fost? Pur si simplu parere dvs. dupa ce ati interpretat legislatia. Ei, avand in vedere ca discutam cu un distins profesionist, pur si simplu, credeam ca ne dati o idee, cam care ar fi sursa onorariului, atata tot. Ca dvs. ne-ati dat o idee:
Apoi președintele convoacă AG și obține acordul acesteia pentru a angajarea avocatului contra onorariului discutat anterior.
'
Repet, ce am zis mai sus - chiar asa se intampla, ca si procedura, insa eu v-am intrebat de "sursa" banilor, nu ce tre'sa faca presedintele. Asta o mai stim si noi!
Sursa banilor e sursa tuturor banilor asociației: contribuțiile proprietarilor. Odată convenit onorariul cu avocatul și aprobat în AG a asociației se poate trece la includerea acestuia în întreținere, separat de fondul de rulment, fondul de reparații etc.
Buna asa, si eu ce spuneam dom'avocat?
Numai ca intrebarea era daca putem lua acea suma din fd. de rulment. Atat dvs. cat si un alt domn, ati afirmat ca nu, banii nu pot din luati din fd. de rulment...
Atata discutie pentru a ajunge la aceasta concluzie -
... Odată convenit onorariul cu avocatul și aprobat în AG a asociației se poate trece la includerea acestuia în întreținere, separat de fondul de rulment, fondul de reparații etc.

Da, deci se poate trece la intretinere, pe LP. Bun, numai ca dvs. nu cunoasteti cum functioneaza o as. prop. - pe care cu voia dvs. , va informez:
- cu un exemplu : pe data de 10 a lunii cu toate aprobarile necesare, trebuie sa achitam onorariul avocatului cu care am incheiat un contract de consultanta juridica, in valoare de 500, 00 lei. Avocatul nostru taie o chitanta pe data de 10 pentru ca pe 11-12 merge in instanta si anexeaza la dosar si chitanta. Corect, da?
- ca sa nu mai lungesc discutia - aveti idee cand asociatia recupereaza suma de 500 lei de la proprietari? Daca nu aveti idee, va pot informa eu: cel mai devreme dupa 3 luni, iar cel mai tarziu dupa 2-3-4 ani, asa ca intrebarea persista - de unde i-a asociatia acea suma pentru a achita prestatia avocatului?
Vedeti ca nu este simplu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce sume se referă art. 74, alin (2) din legea 196/2018 că ... acata acata La ce sume se referă art. 74, alin (2) din Legea 196/2018 că trebuie restituite? Cenzorul asociației compară soldul contului bancar la februarie 2023 cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ,fondul de rulment este obligatoriu? am un apartament ... nichita nichita Buna ziua ,fondul de rulent este obligatoriu? am un apartament cu 3 camere si am fond de rulment 245 lei . Cat trebuie sa mai dau ,la ultima lista a aparut ... (vezi toată discuția)
Fond rulment krysy krysy buna seara ! este normal ca sa se ceara fond rulment in fiecare luna ? eu stiu ca fondul de rulment reprezinta suma dintr`o luna mai plina din an ..cand ... (vezi toată discuția)