avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Bună ziua, Am 16 ani și îmi doresc ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Bună ziua, Am 16 ani și îmi doresc ...

Bună ziua,
Am 16 ani și îmi doresc să devin antreprenor.
Aș vrea să încep să vând produse online (prin magazin propriu sau platforme precum Shopify / TikTok Shop), însă nu știu cum pot face acest lucru în mod legal, având în vedere că sunt minor.
Nu doresc să implic părinții, prietenii sau rudele în firmă, iar scopul meu este să găsesc o soluție prin care să pot colabora legal (de exemplu printr-o firmă umbrelă, un incubator sau alt tip de parteneriat) până când împlinesc 18 ani.
Ați putea, vă rog, să îmi spuneți care ar fi cea mai sigură și legală variantă pentru mine în acest moment?
De asemenea, dacă se poate, mi-ar plăcea să discutăm o eventuală colaborare pentru redactarea contractelor potrivite.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2025
VladP, administrator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 10:52, 20 Octombrie 2025
buna ziua,
minorii pana la 18 ani pot munci doar sub forma de angajati, si cu acordul parintilor, fiindca ei nu au responsabilitate legala pentru a deveni "patroni".
alternativ, va puteti asocia intr-o firma cu o alta persoana, majora. nu cred ca aceasta solutie e buna, fiindca majorul poate profita in interiorul firmei de faptul ca minorul are capacitati restranse de reprezentare datorita varstei. e motivul pentru care un parinte sau un frate mai mare poate fi cooptat in aceasta initiativa.
daca nu doriti, asteptati sa impliniti 18 ani, dar va puteti pregati de pe acum: cititi cate ceva despre legislatia fiscala (carti sau pe internet, legislatie comentata), aveti multe surse. e important sa inteolegeti lumea inn care va veti invarti.
cat despre redactarea contractelor, platformele au de regula contracte tip ale caror clauze cu greu pot fi modificate.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2025
adriandimitriu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colaborare pfa cu alte persoane fizice neautorizate inclusiv minori adrianmoc adrianmoc Buna ziua, Am o autorizatie de persoana fizica(PFA) si as dori sa colaborez cu elevi de liceu(Varste intre 15-18 ani) pentru reincarcare electronica la ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare pfa minor ContSters235020 ContSters235020 Salut, Am 17 ani ( implinesc 18 in decembrie ), si vreau sa ma angajez la o firma in care toti angajatii lucreaza insa pe baza de contracte PFA. Din cate am ... (vezi toată discuția)
Broker de asigurari la 17 ani? isabela09 isabela09 Buna ziua,in luna iulie am incheiat o asigurare de locuinta,iar ulterior am aflat ca persoana care a incheiat aceasta asigurare era inca minora,avea 17 ani.A ... (vezi toată discuția)