avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... colaborare pfa cu alte persoane fizice neautorizate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

colaborare pfa cu alte persoane fizice neautorizate inclusiv minori

Buna ziua,
Am o autorizatie de persoana fizica(PFA) si as dori sa colaborez cu elevi de liceu(Varste intre 15-18 ani) pentru reincarcare electronica la companiile de telefonie mobila.As dori sa stiu:
-pot incheia contracte de colaborare cu minori? dar cu persoane majore?(sau ce cale de a colabora exista?)
-ce tip de contract de colaborare trebuie incheiat in aceasta situatie?(si eu sunt distribuitor al altei companii)
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 11:19, 26 August 2009
Codul muncii prevede:
Art. 13. - (1) Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani.
(2) Persoana fizica poate incheia un CIM in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprez. legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
(3) Incadrarea in munca a persoanelor sub varsta de 15 ani este interzisa.
(4) Incadrarea in munca a persoanelor puse sub interdictie judecatoreasca este interzisa.
(5) Incadrarea in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face dupa implinirea varstei de 18 ani; aceste locuri de munca se stabilesc prin hotarare a Guvernului.


Pe cale de consecinta, prin asemanare, puteti incheia contracte de prestari servicii cu tineri de peste 16 ani. Pentru cei cu varsta de 15 ani, aveti nevoie de acordul parintilor sau al reprezentantilor sai legali, acord concretizat prin semnatura acestora pe contract, alaturi de semnatura minorului. ;)
Contractul de colaborare nu se supune codului muncii ci codului civil.
ne puteti spunece reglementari exista in civil (sau comercial) privind capacitatea minorului de a incheia astfel de acte acte?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un sfat monica38 monica38 As dori sa aflu si eu legea prin care un minor poate fii angajat. Conditii si daca are varsta de 15ani si 10 luni poate fii angajat? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Loc de munca Luckyan Luckyan La cati ani se poate munci, si ce este necesar , si daka se poate munci in constructi? (vezi toată discuția)
Activitate in grupa de munca inainte de a implini 18 ani? baican constantin baican constantin Buna seara. Am o intrebare. Se poate acorda grupa intaia de munca pentru perioada lucrata, cu contract de munca, inaintea implinirii varstei de 18 ... (vezi toată discuția)