avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru parcare pe trotuar in fata casei, ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru parcare pe trotuar in fata casei, distanta peste 1,5 m

Buna, tuturor! In 20.oct.primesc un plic de la Pol.locala Craiova, care contine un PV incheiat in 10.10.2025 de un agent constatator...., toate datele completate, la mine CNP, buletin, administrator, datele firmei, etc., toate in regula. In ziua de ...luna august, (cred, nu se vede bine), auto marca..., a savarsit urmatoarele: a fost depistat in timp ce ocupa trotuarul in dreptul imobilului cu nr. (la mine in fata portii, nu la vecini, sa se inteleaga, dar este si sediu firma o parte din imobil), obligand pietonii sa circule pe partea carosabila. La fata locului au fost efectuate (nu scrie nimic). Faptele comise sunt prev.de art.22litc din HCL 107/2021 si sanctionate de art.32(3)HC din HCL 107/2021.
Contravenientul nu este de fata/refuza/nu poate lua la cunostinta (este taiat cu o linie refuza). Persoanele de fata refuza calitatea de martor.
La semnatura am luat la cunostinta /contravenient/ scrie "intocmit in lipsa". Amenda 2000 lei, la jumatate in 15 zile, adica 1000 lei.
Intrebari: 1)Eu amenda o platesc ca persoana fizica, sau juridica? Inteleg ca autoturismul (nu este autoutilitara) a savarsit ocuparea trotuarului, nu persoana, adica eu. De unde stiu ei ca masina am parcat-o eu? Daca este pe firma putea sa o parcheze altcineva.
2) Intre masina mea parcata si gard este o distanta mai mare de 1,5m. In mod sigur si un carucior cu tripleti putea trece. Nu cred ca pietonii au fost obligati sa circule pe partea carosabila, care ar fi intr-adevar o problema. Dar in PV nu scrie ca sunt fotografii. "La fata locului au fost efectuate...."pauza, nimic). Eu banuiesc vecinii ca au facut reclamatie.
3) Este vreun motiv de contestatie? Eu ma gandeam sa cer in instanta posibilitatea de a-mi cere scuze persoanelor care au fost obligate sa circule pe partea carosabila. Avand in vedere ca ag.constatator scrie ca martorii refuza calitatea de martor, ma gandesc ca sunt poze si pot fi identificate acele persoane.
4) Nu exista posibilitatea contestarii PV si inlocuirea amenzii cu un avertisment? (poate nu au fotografii).
Mentionez ca am fost la Pol.locala Craiova, la sectia care a intocmit PV si am cerut o audienta. A fost chemata (in ordine ierarhica mi s-a spus) o persoana de la circulatie, sef serviciu. Nici nu am apucat sa spun cateva cuvinte, ca m-a intrebat, pe un ton aspru: "cine v-a dat permisul de conducere? Nu v-a spus ca pe trotuar nu este voie sa parcati? Si discutia a mai continuat putin, dupa care am renuntat sa ascult vocea rastita, fara nici o sansa de rezolvare amiabila.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 14:58, 22 Octombrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incercati sa depuneti in termen contestatie impotriva procesului verbal de contraventie
Este ok sa faca constatarea in luna 7-a (sau a 8-a, nu se vede bine) si incheierea PV in luna a X-a?
In Ordonanta nr.5 din 28 ian 2015, 2015 pentru modificarea unor termene prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicat in M.O. nr. 78 din 29 ianuarie 2015 s-a adoptat Articolul unic , modificat dupa cum urmeaza: Art. 14. - (1) Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii. "2. La articolul 25, alineatul (2) va avea următorul cuprins:"(2) Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia."3. La articolul 26, alineatul (3) va avea următorul cuprins:"(3) În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult două luni de la data încheierii.
Este Ok sa se redacteze acel PV in maxim 6 luni de la constatare. Scrie in acelasi OG2/2001.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal adrian10 adrian10 Buna ziua Am parcat masina pe un teren (pamant neamenajat) pe care parcheaza toate masinile din zona.Politia rutiera mi-a dat avertisment dar a dispus ... (vezi toată discuția)
Amenda trimisa acasa(role - pe strada) c0ndu c0ndu Am fost \\"prins\\" acum o zi mergand pe role pe strada de o masina de politie, la cererea lor m-am urcat inapoi pe trotuar. (peste 10 minute) M-au prins din ... (vezi toată discuția)
Intocmire pv constatare contraventie la o data ulterioara liviu_co liviu_co Dau exemplul meu: - contraventie simpla savarsita in 12.12.2014 (parcare fara plata). - Intocmire PV constatator si stabilire sanctiune in 07.04.2015. PV ... (vezi toată discuția)