avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1142 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Datorii pe firma, insolventa -> atragerea raspunderii ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Datorii pe firma, insolventa -> atragerea raspunderii personale?

Buna ziua. Daca am 2 firme cu datorii pe una 73.000 euro si pe cealalta 30.000 euro si nu am platit TVA-ul si taxele catre stat in ultimii 3 ani si urmeaza sa le dau in insolventa si urmeaza falimentul, ce sanse am sa scap de atragerea raspunderii pe persoana fizica? Se poate face ceva prin lichidator sau avocat? Sau e obligatoriu sa iau atragerea raspunderii pe persoana fizica in situatia data? Firmele au fost gestionate de altcineva, a avut procura de semnatura. Vreau sa scap din situatia data fiindca sunt la pamant, foarte stresat. Am gresit fiindca eram copil abia facusem 18 ani si cineva a profitat de increderea mea. Am inceput sa platesc din datoriile respective, am trimis cam 6000 euro in ultimele 6 luni, conteaza la tribunal asta?

Daca se cere atragerea raspunderii personale, va trebui sa platesc pentru tot restul vietii mele la asta? Sau dupa un anumit timp se va stinge datoria chiar daca e neplatita?

Help?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Octombrie 2025
Jean132, utilizator
Cel mai recent răspuns: Jean132 , utilizator 10:44, 25 Octombrie 2025
Adica daca scadenta a fost de exemplu in Iulie 2025 si eu am tot continuat sa platesc, se iau in calcul 5 ani din Iulie 2025 si abia dupa se va prescrie datoria? Sau cat timp platesc luna de luna la datorie se tot extinde termenul? De exemplu daca am platit acum in Octombrie, 5 ani din Octombrie 2025?

Multumesc de ajutor tuturor!

Alexandru Surcel a scris:

Nu, e vorba de data scadenței ultimei taxe rămase neplătite.

Sau daca as convinge acea persoana sa ii predau firmele, as scapa de atragerea pe persoana fizica? Avand in vedere ca e si procura la mijloc..
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2025
Jean132, utilizator
De ce va subestimati adversarul? Cum credeti ca va accepta sa preia firmele in situatia existenta? Doar pentru a face evaziune fiscala fara a raspunde a facut transferul initial al firmelor. Sa stiti ca in general credulitatea costa foarte scump. O vorba veche spune: fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur. Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Octombrie 2025
ibn, utilizator
Nu înțelegeți. Sumele plătite sunt plătite și nu se prescriu. Cele neplătite se prescriu. Dumneavoastră aveți niște plăți parțiale, dar și sume restante. Acestea din urmă se prescriu în funcție de data limită la care trebuiau plătite.
Daca totusi reusesc sa il fac sa preia firmele si sa semneze ca le preia cu datoriile trecute, prezente si viitoare, existand si procura aceea cu drept de semnatura, mai vine raspunderea pe persoana fizica la mine sau nu?

ibn a scris:

De ce va subestimati adversarul? Cum credeti ca va accepta sa preia firmele in situatia existenta? Doar pentru a face evaziune fiscala fara a raspunde a facut transferul initial al firmelor. Sa stiti ca in general credulitatea costa foarte scump. O vorba veche spune: fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc singur. Succes!

Alte discuții în legătură

Atragere raspundere personala irinuca21 irinuca21 Buna ziua! Puteti sa imi explicati si mie ce presupune atragerea raspunderii personale ( in calitate de administrator al unei societati in ... (vezi toată discuția)
Am intrat in insolventa pahonedaria pahonedaria sunt asociat unic la un mic magazin alimentar de cartier si am fost bagat in insolventa de finante.datorita dobanzilor si penalizarilor nu pot plati datoria ... (vezi toată discuția)
Raspunderea asociatilor ticeza ticeza buna seara, intr-un srl aflat in insolventa si caruia i se deschide procedura de faliment exista posibilitatea atragerii raspunderii asociatilor?Mentionez ca ... (vezi toată discuția)