avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Speță rutieră privind conducerea agresivă
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Speță rutieră privind conducerea agresivă

Bună ziua!

Mă confrunt cu următoarea speță și doresc părerea dvs:

Am făcut 2 sesizări privind conducerea agresivă pe HUB-ul MAI pentru 2 autovehicule care nu au respectat distanța laterală de siguranță conform art. 118, alin (2) al Regulamentului de aplicare al OUG 195/2002, eu fiind pe o trotinetă electrică pe care o conduceam regulamentar și autovehiculele în speță m-au depășit la o distanță foarte mică, aproape să mă dea jos (destul de evident că în mod voit), amândouă sesizări fiind anulate cu următorul motiv: "Sesizare invalidă; Motiv: - ALTA FAPTA - diferita de conducere agresiva (art. 54.1)"

Conform articolului 54^1 din OUG 195/2002, pct. (d): "circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;" constituie conducere agresivă.

Întrucât este evident că din moment ce art. 118 alin. (2) din Regulamentul de aplicare OUG 195/2002 a fost încălcat, acest lucru nu dovedește conducerea agresivă?

Cum se constată mai exact dacă art. 54^1, pct. (d) a fost încălcat sau nu?

Vă mulțumesc!

Înregistrare audio-video cu speța: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2025
AndreiStanila99, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:36, 24 Octombrie 2025
Din video vă depășește doar un taxi, după ce dvs ați depășit duba staționată. Probabil s-a așteptat să reveniți lângă trotuar. Eu nu m-aș fi simțit în nesiguranță, însă eu merg pe bicicletă cu pedale, fără curent. Să așteptăm și alte opinii.

adriandimitriu a scris:

Din video vă depășește doar un taxi, după ce dvs ați depășit duba staționată. Probabil s-a așteptat să reveniți lângă trotuar. Eu nu m-aș fi simțit în nesiguranță, însă eu merg pe bicicletă cu pedale, fără curent. Să așteptăm și alte opinii.

Filmarea este pe modul WIDE, așadar distanțele sunt un pic mai mari în filmare față de realitate. În realitate, taxiul a trecut foarte aproape de mine, în timp ce mă claxona să mă feresc de el (alt motiv nu văd să claxoneze).

Doresc să precizez totuși că nu am depășit duba, doar mi-am ținut traiectoria cât mai aproape de marginea drumului, fără a circula pe bucata umedă.
Nu e conducere agresiva, nu am vazut ca vreun vehicul sa circule in paralel cu dvs., la intimidare, asa cum e scris in articolul 54.1. Claxonul a fost doar de atentionare, ati virat la un moment dat usor stinga, cind taxiul va depasea.
Ultima modificare: Vineri, 24 Octombrie 2025
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua mi a fost suspendat permisul pe 30 de zile pe motiv ... crisrian crisrian Bună ziua Mi a fost suspendat permisul pe 30 de zile pe motiv ca, întărind în parcarea laterala aflata pe sensul opus de mers, am depășit un stil din ... (vezi toată discuția)
Accident cu vatamare (parte vatamata) TGU TGU Va salut in primul rand ... la sfarsitul lui mai am avut un accident in urma caruia am fost diagnosticat cu fractura clavicula + disfunctie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am fost amendat conform oug195/2002 art.54^1, in urma ... Mugur-71 Mugur-71 Buna ziua, Am fost amendat conform OUG195/2002 art.54^1, in urma unei filmari facute cu o camera de bord. Mai exact, am intrat intr-un sens giratoriu, in fata ... (vezi toată discuția)