avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitate stabilire cota de plata pentru firma ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitate stabilire cota de plata pentru firma curatenie

o chestiune simpla dar frustranta..
speta este - o asociatie de proprietari a unui bloc unde conf. legii stiu ca se spune explicit, plata pentru intretinerea suprafetelor comune, se face in fct de suprafata, deci cei cu trei camere, platesc mai mult decat cei care au doar doua camere, este ok pana aici.
acum, referirea este la plata femeii se serviciu, se face tot asa ( eu vad acea intretinere ca: zugravit, vopsit, inlocuire div. etc nu la CURATENIE ) sau ca de obicei, legea nu este explicita si poate fi interpretata la latitudinea fiecaruia ?
Mi se pare total incorect ca eu, care stau vara la tara si la bloc doar 2-3 luni pe timpul iernii, deci Zero persoane, sa platesc mai mult decat 8 persoane in 2 camere (inchiriata de firma constructii) care stau permanent acolo si evident, fac mai multa mizerie decat mine care sunt absent..
care ar fi solutia, deoarece administratora spune ca nici o hotarare in urma unei sedinte a proprietarilor nu poate decide acest aspect, eventual, unde pot reclama acest gen de situatii?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: alx64 , utilizator 13:54, 31 Octombrie 2025
Buna ziua

Legea este foarte explicita in cazul acesta. Conform legii 196/2018, art 85, cheltuielile cu personalul care asigură curățenia se repartizeaza pe cota-parte indiviză de proprietate.

Administratorul are dreptate, tot legea 196/2018 spune in art 75, alin 3 ca asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.

Deci nu se pot stabili alte modalitati de impartire a cheltuielilor decat cele prevazute de legea 196/2018, nici chiar daca acestea sunt luate prin hotarari ale adunarii generale.

Nu aveti asadar ce sa reclamati, pentru ca impartirea se face conform legii.

Prevederile legii au sens, pentru ca (,) curatenia se face in partile comune. Nu se curata apartamentele proprietarilor ci holurile/scarile/usile/geamurile/spatiile de langa bloc/ghena etc... Acestea sunt parti comune iar curatenia face parte din ingrijirea partilor comune.
multumescf ptr raspuns dar, tocmai ca Prevederile legii NU au sens exact cum ai spus, e ANORMAL sa platesc curatenia mai mult la un apartament unde nu locuieste nimeni fata de unul unde sunt 8 pers. care fac mizerie zilnic !!
doar ptr faptul ca am 3 camere si ei 2.. si, nu imi face curat MIE, in apartament asa cum bine ai spus ci, curata dupa mizeria unui nr de persoane..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! adunarea generală dintr-o asociație de proprietari ... pojoga pojoga Bună ziua! Adunarea generală dintr-o asociație de proprietari poate propune și aproba următoarele aspecte: Deoarece cota parte indiviză (pentru ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, unde sa ma adresez, daca administratia blocului din ... maryly maryly Buna ziua, unde sa ma adresez, daca administratia blocului din Bucuresti unde am un apartament nelocuit de ani de zile, ma pune la diverse plati care nu sunt ... (vezi toată discuția)
La noi in bloc avem o firma are face curatenie , pe scara mea ... Acilui Acilui La noi in bloc avem o firma are face curatenie , pe scara mea revine suma de 430 lei pe luna. Administratia reparizeaza suma dupa cota indiviza .Eu consider ... (vezi toată discuția)