avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil minor - petent, eu mama- petent, tatal decedat, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil minor - petent, eu mama- petent, tatal decedat, am ...

Buna ziua,copil minor - petent,eu mama- petent,tatal decedat,am cerut Autoritatii tutelare prin Instanta tutela exclusiva.La termen citat daca nu se prezinta minorul fiind la scoala,ce se intampla( minorul are 16 ani)?
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:33, 31 Octombrie 2025
Prin lege, autoritatea parinteasca se exercita de parintele in viata, nu va trebuie nicio hotarare in acest sens, nu aveti niciun drept litigios, nu justificati niciun interes in promovarea unei astfel de actiuni in instanta,

Art. 507 C civ

Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte

Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.

Dar pt a vinde un bun mostenit de minor?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Prin lege, autoritatea parinteasca se exercita de parintele in viata, nu va trebuie nicio hotarare in acest sens, nu aveti niciun drept litigios, nu justificati niciun interes in promovarea unei astfel de actiuni in instanta,

Art. 507 C civ

Dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.

Nu puteți vinde moștenirea minorului, decât în condițiile legii.
Când va deveni major la 18 ani, va decide singur ca va face cu bunul moștenit.

Dar ce ați cerut în instanță, n-are nici o treabă cu vânzarea proprietății minorului.
Ultima modificare: Vineri, 31 Octombrie 2025
Dapix, utilizator
Cred că ar trebui să clarificați ce doriți și să discutați cu un avocat să vedeți dacă ce doriți este și ce ați cerut.
Pentru a vinde un bun apartinand minorului - chiar daca dvs ca parinte exercitati autoritatea parinteasca - aveti nevoie de incuviintarea instantei de tutela care va verifica daca instrainarea este in interesul minorului si va controla destinatia banilor astfel obtinuti.

Intr-adevar trebuie sa consultati un avocat care sa va indrume corect in functie de ceea ce va doriti sa obtineti.

Bianca andrei a scris:

Dar pt a vinde un bun mostenit de minor?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Art. 507 C civ

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ... Cristinelm9@gmail.com Cristinelm9@gmail.com Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum ... (vezi toată discuția)
Minor, cine il poate ingriji si creste? Gracielle Gracielle Buna ziua! In cazul unui copil minor recunoscut de catre tata, care locuieste cu ambii parinti, DAR parintii sunt necasatoriti, daca unul din parinti ajunge ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! sunt într-o situație foarte delicată. am doi copii ... Corycorina Corycorina Bună ziua! Sunt într-o situație foarte delicată. Am doi copii minori dintr-o căsătorie care s-a încheiat prin divorț amiabil . A fost stabilit ... (vezi toată discuția)