avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se pot lua masuri disciplinare la locul de munca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se pot lua masuri disciplinare la locul de munca ...

Bună ziua,
Cum se pot lua masuri disciplinare la locul de munca pentru un angajat coleg ? Și ce fel de măsuri?
Soția a fost făcută "proastă" la muncă de către unul din colegi direct pe teams.fara niciun motiv. In loc sa ajute , aceasta persoană jignește fără motiv.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Bv15xip , utilizator 13:24, 1 Noiembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Mulțumesc frumos pentru răspuns
Am înțeles ce se poate face , dar care ar fi pașii de urmat în acest caz ?
Vrem că aceea persoana sa fie sancționată disciplinar pentru jicnire la locul de munca ( mai ales că a făcut asta direct pe grupul de munca in teams unde sunt toți colegii soției)
Mulțumesc frumos

Cornel Vasile a scris:

1. Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

2. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

acest răspuns util
A. Pasii cercetare disciplinara:
1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterea savarsita sau depunerea unei sesizari cu privire la fapte care constituie abatere disciplinara
2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara.
3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile.
4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile.
5. Ultima etapa consta in emiterea deciziei de sanctionare discplinara si comunicarea deciziei.

B. Un dosar de cercetare va cuprinde:
- referatul de sesizare privind savarsirea abeterii disciplinare
- decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinara sau a persoanei imputernicite, care va cuprinde aspectele privind atributiile acesteia, durata cercetarii etc.
- procesul-verbal al comisiei care va contine si propunerea de sanctionare.
- decizia de sanctionare
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Noiembrie 2025
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulțumesc frumos pentru răspunsuri.
Din mesajul dumneavoastră să înțeleg , că ,pentru speța menționată, soția trebuie să se adreseze șefului ierarhic? Iar șeful este cel care ar trebui să facă următori pași , nu ?
Întrebare este : unde s-ar încadra aceasta " jicnire " in cercetarea disciplinara?

acest răspuns util
1. Sotia poate depune ea insasi o sesizare cu privire la comportamentul acelui coleg.

2. Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

===
Nu mai citati raspunsurile . apasati direct butonul RASPUNDE.
===

3. Hartuirea psihologica sau bullying, hartuirea morala poate lua numeroase forme, in functie de abuzurile comportamentale savarsite.
Angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca raspund disciplinar, in conditiile legii si ale regulamentului intern al angajatorului. Raspunderea disciplinara nu inlatura raspunderea contraventionala sau penala a angajatului pentru faptele respective.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)
Referat sanctiune disciplinara bogdan30ro bogdan30ro Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Am un sef care a fost jignit de un salariat. Seful a venit la mine si mi-a zis ca, pentru al sanctiona, trebuie sa-i fac un ... (vezi toată discuția)
Fff urgent ... astept raspuns ... probleme si abateri disciplinare! mmirela_m mmirela_m buna ziua! sunt noua aici, precum si in functia pe care o ocup si deja incep sa am probleme cu subordonatii :D sunt sef serviciu , personal contractual, am ... (vezi toată discuția)