avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune intre frati la notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune intre frati la notar

Succesiune intre frati la notar
Buna ziua,
Am deschis succesiunea cu sora mea de mama in urma cu sapte luni .Am fost la notariat sa duc actele pe care le aveam si am solicitat notarului sa imi dea copii dupa toate actele din dosar, dar acesta m-a refuzat si mi-a " permis" sa ma uit pe ele acolo .E normal, e legal ce a facut notarul? Notarul poate incheia succesiunea fara mine doar pentru partea surorii mele? Au aparut o gramada de probleme casa construita de mama are doar autorizatie de constructie , fara proces verbal de punere in functiune, alt apartament apare in acte ca " boxe" ( acte pe care eu nu le- am vazut , iar notarul spune sa facem succesiunea fara ele.
Deci poate notarul sa incheie succesiunea pentru sora mea in lipsa mea si doar pentru o parte din masa succesorala?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: andrey_f_c , utilizator 07:31, 13 Noiembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai vedeți? Din moment ce există niste tensiuni, cum ar putea notarul sa va dea copii dupa tot ce este in dosar? Sunt adrese, cnp-uri etc.
Actul de proprietate al casei este autorizația de construire. Sunt case nefinalizate care nu au proces verbal. Si ce? Asta nu înseamnă ca acea construcție nu există.
Iar succesiunea se poate dezbate si partial, urmând ca pentru celelalte bunuri sa faceți suplimente.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Casa nu are punere în funcțiune, ci recepție. Este corect, o casă fără recepție nu se poate ști că s-a construit.
Nu aveți dreptul la actele privind persoana celuilalt moștenitor, teoretic; practic, fără să vă puteți asigura că este fiica tatălui, puteți să nu dezbateți amiabil moștenirea. De aceea moștenitorii își dau acordul ca datele lor să fie împărtășite cu ceilalți moștenitori. Oricum ele vor fi în mare parte aflate din certificatul de moștenitor, deci e oarecum absurd să nu le poată consulta înainte...
Aveți însă dreptul la actele bunurilor moștenirii, cu tot cu date personale. Dacă este o problemă de cost al copiilor, notarul vă poate cere costul acestor copii.
Pentru a termina cu actele casei se pot face demersuri la primărie, dar asta durează câteva luni. Ca să dezbată moștenirea măcar parțial, notarul poate forța puțin lucrurile. Nu este ilegal să dezbateți moștenirea parțial, țineți însă minte un lucru: dacă nu sunteți de acord nu poate dezbate nimic.
Pentru a face rost de actele de la dosar discutați cu sora și, dacă nu puteți convinge notarul, vorbiți cu un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Noiembrie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va sugerez sa va adresati surorii si sa ii cereti o copie sau posibilitatea de a fotografia actele ei pentru a le studia. Si reciproc puteti sa dati copii surorii. Daca nu doreste ii puteti spune ca dumneavoastra puteti astepta oricat in timpul vietii. Cum asteptatul este grea povara iar judecata costa bani si timp, probabil ca va vrea. Succes!
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca asta este situatia, recomandarea mea este sa angajati un avocat care in numele dumneavoastra sa va reprezinte la succesiune si sa discutati cu el toate detaliile si obiectivele.
Toate demersurile in procesul de succesiune sa fie facut prin avocat. In acest sens, notarul nu poate sa ignore diverse cereri ce vin prin avocat (ca de exemplu sa nu le inregistreze si sa nu dea un raspuns la ele) si desigur sa nu isi decline sau sa isi depaseasca atributiile. Cu alte cuvinte sa nu depaseasca "litera legii".
Repet, luati-va avocat si scapati de multe griji si alte "nazbatii" care vor fi greu si costisitoare pe viitor sa fie descusute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire viorelmuresan viorelmuresan Buna ziua !! vreau si eu o lamurire. parinti la sotia mea au murit .Ea mai are o sora care traieste ,si a avut un frate care este mort ,dar a ramas in urma ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire alex68 alex68 Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema. Tatal meu a mostenit de la parinti o suprafata de teren (padure) de 3,2 ha. Pentru aceasta suprafata are ... (vezi toată discuția)
Cedarea in favoarea unei parti dragoflori dragoflori Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul in care ultimul parinte a decedat in 2005, vreau sa deschid succesiunea, mai am o singura sora si ... (vezi toată discuția)