avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Un politist de proximitate poate opri o masina in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Un politist de proximitate poate opri o masina in trafic?

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la: un politist de proximitate poate opri o masina in trafic?
dupa procesul verbal de amenda aplicat de acelasi politist, pot sa depun contestatie / plangere pentru abuzul si depasirea atributiilor profesionale?
Multumesc foarte mult

Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 23:55, 5 Noiembrie 2025
Buna ziua

Pentru ce ati primit amenda?

Da, un politist local poate opri o masina in trafic si poate constata contravenții și aplica sancțiuni, dar numai pentru anumite fapte.

Vedeti legea 155/2010.
Articolul 7
În domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală are următoarele atribuții:
h) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar;
i) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule;
j) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede, trotinete electrice și vehicule cu tracțiune animală;
k) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement, precum și pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoanele cu handicap;

Puteti bineinteles sa contestati acel PV. Sansele de reusita depind de situatia dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda circulatie dmdaniel dmdaniel Buna ziua! Va rog, am si eu o nelamurire: Am inteles ca exista sau va fi propusa o lege prin care orice politist, chiar daca nu e de la circulatie, te ... (vezi toată discuția)
Politia comunitara poate sa te amendeze la circulatie motriuc_radu motriuc_radu Buna . Astazi am intrat pe interzis cu masina in botosani . Politia comunitara are dreptul sa i-mi dea amenda sau numai politia circulatiei ? (vezi toată discuția)
Amenda politia locala cristian.borz cristian.borz Buna ziua! Am o întrebare legat de un articol al doamnei Simona Voiculescu din 4decembrie 2017 si care se refera acordarea de prerogative sporite pentru ... (vezi toată discuția)