avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termeni de prescripție în anularea CVC- lui cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termeni de prescripție în anularea CVC- lui cu clauză viageră

Bună ziua. Cu tot respectul pentru ajutorul dumneavoastră vă adresez următoarea întrebare: în cât timp se poate ataca un act de vânzare cumpărare cu clauză viageră făcut de tatăl meu, defunct? Care sunt, deci, termeni de prescripție, în funcție de motivul cererii de anulare a CVC-LUI
Menționez următoarele:
- vânzătorul, tatăl meu, era bolnav de cancer cu metastaze multiple la plămâni, oase, craniu, ficat și a avut un AVC în trecut;
- valoare achită, precizată în contract, este contravaloarea a 16000 euro (50000 lei cash și restul virament) în condițiile în care contravaloarea reală este de 66000€;
-vanzatorul a murit la 17 zile de la încheierea CVC-lui cu clauză viageră;
- vânzătorul nu locuia în fapt la adresa imobilului care face obiectul CVC-LUI .
Vă mulțumesc anticipat pentru înțelegere și colaborare. Cu respect Diana Maria
Ultima modificare: Vineri, 7 Noiembrie 2025
DIANA MARIA B, utilizator
Cel mai recent răspuns: DIANA MARIA B , utilizator 18:50, 8 Noiembrie 2025
Contractul de vânzare-cumpărare cu clauză viageră ar putea fi atacat pentru lipsă de discernământ sau cauză ilicită (donație mascată), acestea fiind cazuri de nulitate absolută, imprescriptibilă. Dacă se invocă vicii de consimțământ precum dolul, eroarea sau leziunea acțiunea are caracter de nulitate relativă și se prescrie în termen de 3 ani de la decesul vânzătorului sau de la descoperirea viciului.

În cazul în care se invocă că ar fi o liberalitate excesivă, acțiunea se poate formula în termen de 3 ani de la deschiderea moștenirii, însă este necesar să se dovedească că actul de vânzare-cumpărare a avut, în realitate, caracter de donație. Totuși, în situația în care cumpărătorul este descendent, ascendent sau soț supraviețuitor, actul ar putea fi calificat mai ușor drept liberalitate excesivă, iar moștenitorii rezervatari pot cere reducerea acesteia în termen de 3 ani de la deschiderea moștenirii. De asemenea, potrivit art. 1095 alin. (3) Cod civil, excepția de reducțiune, adică apărarea prin care se invocă caracterul de liberalitate într-un proces (de exemplu într-o acțiune în evacuare), este imprescriptibilă și poate fi formulată oricând.

Din păcate, situația expusă de dvs. presupune numeroase aspecte de fapt și de drept care trebuie lămurite și analizate în detaliu, astfel că doar în cadrul unei consultanțe juridice amănunțite cred că se vor putea clarifica în mod concret chestiunile la care faceți referire.
Bună seara domnule avocat Dumitru. Mulțumesc nespus pentru timpul acordat.
Îndrăznesc să precizez următoarele: respectivul CVC sa încheiat între vânzător, tatăl meu, și cumpărător, concubina acestuia cu care are două fiice. Eu sunt a treia fiică dintr-o căsătorie anterioară a tatălui. Tatăl meu a murit la 17 zile de la încheierea CVC- lui datorita complicațiilor legate de sănătatea acestuia ( cancer terminal, vechi AVC...) In acest caz se poate dovedi o donație ascunsă cu intenția de a demostenii copiii, in special pe cel dintr-o căsătorie anterioară?
Deasemenea mă duc cu gândul la lezarea fizică sau psihică a vânzătorului sub aspectul șantajului emoțional de a fi părăsit/ neîngrijit in situația gravă de sănătate în care se afla!
Vă mulțumesc anticipat pentru înțelegere și consultanță.
Cu respect, Diana Maria

Avocat - Silviu Dumitru a scris:

Contractul de vânzare-cumpărare cu clauză viageră ar putea fi atacat pentru lipsă de discernământ sau cauză ilicită (donație mascată), acestea fiind cazuri de nulitate absolută, imprescriptibilă. Dacă se invocă vicii de consimțământ precum dolul, eroarea sau leziunea acțiunea are caracter de nulitate relativă și se prescrie în termen de 3 ani de la decesul vânzătorului sau de la descoperirea viciului.

În cazul în care se invocă că ar fi o liberalitate excesivă, acțiunea se poate formula în termen de 3 ani de la deschiderea moștenirii, însă este necesar să se dovedească că actul de vânzare-cumpărare a avut, în realitate, caracter de donație. Totuși, în situația în care cumpărătorul este descendent, ascendent sau soț supraviețuitor, actul ar putea fi calificat mai ușor drept liberalitate excesivă, iar moștenitorii rezervatari pot cere reducerea acesteia în termen de 3 ani de la deschiderea moștenirii. De asemenea, potrivit art. 1095 alin. (3) Cod civil, excepția de reducțiune, adică apărarea prin care se invocă caracterul de liberalitate într-un proces (de exemplu într-o acțiune în evacuare), este imprescriptibilă și poate fi formulată oricând.

Din păcate, situația expusă de dvs. presupune numeroase aspecte de fapt și de drept care trebuie lămurite și analizate în detaliu, astfel că doar în cadrul unei consultanțe juridice amănunțite cred că se vor putea clarifica în mod concret chestiunile la care faceți referire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate ataca un contract de vânzare cumpărare cu uzufruct viager ... DIANA MARIA B DIANA MARIA B Bună seara și tot respectul pentru toate persoanele implicate în procesul de lămurire a persoanelor \"de față\". Întrebare: se poate ataca un contract ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare diamonda diamonda Tatal meu in varsta de 80 ani a facut un contract de vanzare fetei mele. Am o singura sora care inca nu stie de acest lucru. Sora mea poate sa conteste acest ... (vezi toată discuția)
Casa am drept? Nedoiu Nedoiu Tata a primit o casa din donatie la 10 ani el nu a facut absolut nimic la ea decat a schimbat acoperisul cu mama mea care a murit la 1 an de la casatorie. Din ... (vezi toată discuția)