avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pt rovinieta cumparata in aceeasi zi ?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pt rovinieta cumparata in aceeasi zi ?

Buna ziua, in data de 8.11.25 am circulat in afara orasului, dar abia dupa trecerea prin dreptul camerei CNAIR mi-am amintit ca am rovinieta expirata. Am oprit la primul OMV si am cumparat rovinieta, cu inceput valabilitate din acel moment. Sunt pasibil sa primesc amenda ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marius ANDREI , Avocat 18:27, 10 Noiembrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Dacă autovehiculul este înmatriculat în România, nu sunteți pasibil de amendă, întrucât beneficiați de prevederile art. 5 alin. (2^1) din Legea nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, conform cărora:
„(2^1) Prin excepție de la prevederile alin. (2), utilizatorii vehiculelor înmatriculate în România pot achita rovinieta pentru ziua în curs până cel târziu la ora 24 a zilei următoare.”

Cu stimă,
Marius ANDREI
Ultima modificare: Luni, 10 Noiembrie 2025
Marius ANDREI, Avocat
Va multumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Revin cu o rectificare la răspunsul anterior:
Din păcate, sunteți pasibil de amendă, întrucât prevederea legală menționată – art. 5 alin. (2^1) din Legea nr. 226/2023 – nu a intrat încă în vigoare, deși a fost publicată în Monitorul Oficial din 7 noiembrie 2024.

Aceasta va intra în vigoare la data de 1 iulie 2026.
Până la acel moment, rovinieta trebuie să fie valabilă înainte de utilizarea drumurilor naționale pentru a evita sancționarea.

Cu stimă,
Marius ANDREI

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

amenda rovinieta crival crival Buna seara. Am primit astazi 28.04.2017 o amenda de la CNAIR pentru ca in 08.11.2016 am fost surprins de o camera fixa de control a rovinietei circuland pe ... (vezi toată discuția)
Amenda lipsa rovinieta Marius1409 Marius1409 Am o situatie un pic cam ciudata. Taica miu a intrat in tara si a oprit in primul punct de unde putea achizitionat rovienieta, respectiv o benzinarie care se ... (vezi toată discuția)
Contestatie rovinieta persoana fizica leorot leorot Ieri conduceam auto proprietate personala dinspre Slatina spre Bucuresti. Exact la intrarea pe autostrada astepta pasnic un echipaj al politiei rutiere. si ... (vezi toată discuția)