Cereti angajatorului sa va dea PV de cercetare AM avizat de ITM si formularul FIAM. In PV gasiti cauzele si responsabilitatile producerii AM. In functie de acestea puteti deschide actiune in instanta impotriva responsabililor producerii AM - firma, persoane. Atentie, la responsabilitati poate fi mentionat si soferul sau doar soferul.
In cercetarea evenimentului produs, au greutate documentele intocmite de autoritatea ssm din landul unde s-a produs evenimentul. Aceste documente trebuie sa existe la dosarul de cercetare in original si traduse in limba romana.
PV de cercetare avizat de ITM poate fi contestat la Inspectia muncii.
Legea nr. 346/ 2002 republicata, privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP, mentioneaza la
-art.18 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Gasiti legea aici:
[ link extern ]
Inspectorul ITM poate participa la cercetarea evenimentului.
Pentru comunicare, cercetare si inregistrare evenimente produse in afara granitelor Romaniei vedeti HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-SECTIUNEA a 4-a
Comunicarea, cercetarea si inregistrarea evenimentelor produse in afara granitelor Romaniei, in care sunt implicati lucratori ai unor angajatori romani, aflati in indeplinirea sarcinilor de stat, de interes public sau a indatoririlor de serviciu.
Gasiti actul normativ aici:
[ link extern ]