avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daca viitorul angajator doreste sa am un program de 9 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daca viitorul angajator doreste sa am un program de 9 ore pentru ...

Daca viitorul angajator doreste sa am un program de 9 ore pentru ca o ora este pauza de masa, nu ar fi normal sa ma plateasca pentru 9 ore? Nu mi se pare normal sa lucrez 9 ore si sa fiu platita 8. As vrea macar optiunea de a renunta la aceasta. Ce argumente as putea aduce?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 12:50, 14 Noiembrie 2025
Art.39 C.mun. prevede clar ca, salariatul are dreptul la salarizare pentru munca depusa.

Dvs munciti 8 ore , nu 9 ..prin urmare, nu are cum sa va plateasca pentru ora in care sunteti in pauza, mai ales ca ea nu faca parte din durata zilnică normală a timpului de muncă.
Buna ziua

Dvs nu lucrati 9 ore. Lucrati 8 ore si aveti 1 ora pauza.

Din Codul Muncii
Articolul 134
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) Pauzele, cu excepția dispozițiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil și din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

Articolul 38
Salariații nu pot renunța la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacție prin care se urmărește renunțarea la drepturile recunoscute de lege salariaților sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Pauzele sunt obligatorii conform codului muncii daca durata de munca depaseste 6 ore. Nu aveti cum sa renuntati legal la ele. De asemenea, tot conform codului muncii, pauzele nu se considera timp lucrat.

Puteti negocia cu viitorul angajator ca
- pauza de masa sa fie inclusa in durata muncii
- sa stabileasca o durata mai mica

In cele din urma insa, nu aveti nici un argument legal pentru a-l forta pe angajator sa va plateasca acea ora sau sa va acorde o pauza mai scurta.

Daca nu va convin conditiile singura varianta e sa cautati alt loc de munca.

Mai multe aici:
www.avocatnet.ro/articol_567...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Obligativitate pauza de masa anonim20192019 anonim20192019 Buna seara. Am un contract de 40 ore distribuite inegal , 8 h sau 6.4. In contract vine specificat ca programul poate suferi modificari in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Pauza de masă în timpul programului de lucru AndreeaCristina86 AndreeaCristina86 Bună ziua. Am o nelămurire. Mi s a spus astăzi, de către o prietena, care lucrează la altă societate decât cea la care lucrez, că s ar fi votat o lege ... (vezi toată discuția)